Готови сме да подкрепим страните, приютили бежанци, каза Аксел Ван Тротсенбърг

"Ще има значителни икономически последици от войната в глобален мащаб. Това е най-големият бежански поток в Европа от Втората световна война насам. Поразителното е, че в сравнение с другите бежанци, скоростта на бягство е по-голяма. Световната банка е готова да подкрепи страните, приютили бежанци във всеки момент". Това заяви за "Твоят ден" бившият вицепрезидент на Световната банка и настоящ управляващ директор „Операции“ Аксел Ван Тротсенбърг.

По думите му войната подсилва инфлационния тренд. "Тя има непропорционално лоши ефекти върху бедните държави. Украйна изхранва 400 млн. души по цялото земно кълбо. Кризата оказва огромно влияние върху страните, в които има износ на пшеница, а това ще се отрази и на цените. Сега несигурността при доставките на храна се задълбочава", обясни той. 

Според него повечето от бежанците биха искали да се върнат в страната си, веднага щом обстоятелствата го позволяват, но системата така или иначе е натоварена и това е причината, поради която международната общност трябва да помага всяка страна, която се справя с този невероятен приток от бежанци.

"Световната банка ще бъде се включи и ще подкрепи всички усилия за реконструкция на Украйна. Ние не участваме и не консултираме налагането на санкции. Ние сме дългосрочен партньор на Украйна, както и на всички развиващи се страни, така че ние не сме там само в краткосрочен план. Нуждите са много сериозни и ние ще бъдем там в продължение на много години, за да помогнем на Украйна да се възстанови и да стъпи на крака", увери той.

"Повишените лихвени проценти в Съединените щати със сигурност ще окажат въздействие върху всички видове финансови продукти - от потребителските кредити до ипотеките. И мисля, че ще трябва да се оцени също въздействието, което това движение на лихвените проценти ще има върху международните капиталови пазари и възможността за финансиране на държавните бюджети. Затова ние наблюдаваме този процес много отблизо и следим всички ефекти от него. Трябва също да разберем, че Федералният резерв взе това решение в светлината на относително високата инфлация в Съединените щати", посочи Тротсенбърг. И добави, че Световната банка е против даването на субсидии по равно за всички - подкрепата трябва да бъде насочена целево към хората в най-голяма нужда. Специфично подпомагане за този, който заслужава най-много.

Репортер: Ирена Рашева

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook