Лидерите се събраха заради войната в Украйна

НАТО, Европейският съюз и Г-7 провеждат срещи в Брюксел. Алиансът свика извънредно заседание на всички страни членки, заради войната в Украйна. Тази тема доминира и в разговорите на лидерите на 27-те от Европейския съюз, които днес започнаха двудневната си среща. А най-големите икономики от групата Г-7 обсъждат как войната, санкциите и хаоса на пазара на горива ще се отразят на световната икономика.

Ситуацията е безпрецедентна. НАТО определиха войната в Украйна и заплахата за Европа, като най-голямата криза на нашето поколение. Лидерите искат да покажат че са обединени срещу Русия. Искат да покажат и пълната си ангажираност да помогнат на Украйна да се бори с офанзивата. Но това далеч не изчерпва списъка с належащи задачи. Българската делегация в Европейския съвет е предвождана от Кирил Петков. А за НАТО от президента Румен Радев. 

Радев от Брюксел: Да мислим за втора ръка F-16 на лизинг

България остава на позицията си, че поради малкия военен капацитет на страната, не можем да помогнем на Украйна с оръжие.

„Има държави, които имат излишък от въоръжение. България е държава, която има недостиг от въоръжение на собствената армия”, коментира Румен Радев.

„Истината е, че над 80% от българите не подкрепят военна помощ , така че ние сме едно правителство, което трябва да се съобразява и с това”, смята премиерът Кирил Петков

 Според президента, поръчаните на Съединените щати изтребители Ф-16 ще се забавят толкова много, че се търсят варианти да наемем за временно ползване самолети от други НАТОВ-ски държави.

„Ако не може да се ускори доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора ръка F-16 на лизинг, който да запълни празнотата”, добави Радев.

Извън българската позиция, пет основни задачи стоят пред западните лидери на поредицата от срещи на НАТО, Г-7 и Европейския съюз. Въпреки че звучи декларативно, демонстрацията на единство между всички 27 еврочленки, Великобритания, Съединените щати, Канада и Турция е важна. Като послание към Русия, но и за да бъдат ефективни  икономическите и военни мерки.

НАТО одобри разполагането на бойни групи в България и още три страни

"Много е важно да работим заедно. За да свършим необходимото толкова бързо, колкото е възможно. Колкото по-строги са икономическите ограничения на режима на Путин, толкова по-успешно ще помогнем на украинците”, коментира премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Вторият голям въпрос за решаване е бежанската криза. Над 3 и половина милиона украинци избягаха от инвазията на Русия и броят им ще расте. Това оказва голям натиск върху редица източноевропейски страни, особено Полша. Засега населението на тези държави е изключително позитивно настроено към бягащите от войната. Но за тях са нужни пари, условия за настаняване и план в дългосрочна перспектива. Към това се прибавя третото голямо предизвикателство - военния отговор на НАТО. Колко и каква да е помощта за Украйна и как да бъде спряна Русия без директен сблъсък на бойното поле.

Митрофанова: Без руски газ ще има енергийна катастрофа и днешната ценова криза ще стане празник

"Ние доставяме на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана. Още противотанкови оръжия, боеприпаси и гориво. Но също така казахме ясно, че НАТО няма да изпрати войници в Украйна”, обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

И ако тези мащабни проблеми не са достатъчни, има поне още няколко. Единият е конкретен план за икономическите санкции срещу Русия. След дълги години на обвързване на европейската икономика с руския петрол и газ, сега лесно и бързо прекъсване на тази зависимост няма.

САЩ ще осигурят морски канал за постоянно подаване на втечнен газ, а ЕК и САЩ ще обявят план, с който да компенсират загубата или спирането на руски доставки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.