Офанзивата на Москва е напълно спряла в резултат от ожесточената съпротива на Киев

30-и ден на войната в Украйна. Частите на Киев са предприели контраофанзива и са успели да превземат район на 35 километра източно от столицата. Това показват разузнавателни данни на британското министерство на отбраната.

Украйна е успяла да си върне контрола над източния град Херсон, пише Ню Йорк таймс, като цитира източник от Пентагона.

Москва се опитва да премести свои части от Грузия в Украйна, твърдят американски източници. Причината била, че бойната мощ на Русия е спаднала с близо 85-90 процента от състоянието ѝ преди войната. Кремъл обаче отрича и дори обяви, че целите на операцията в Украйна били изпълнени.

Чернигов е обкръжен, отрязан е маршрутът за хуманитарна помощ и евакуация на ранени

„Бойният потенциал на украинските въоръжени сили значително е намалял. Това ни позволява да съсредоточим усилията си в постигане на главната ни цел - освобождаването на Донбас” заяви Сергей Рудской, началник на Генералния щаб на руската армия и допълни, че военното министерство в Москва сега обмисляло два варианта:

„Първият е да ограничим действията си върху териториите на Донецката и Луганската народни републики, което е записано като възможност в конституциите и на двете. Има и втора опция, която предвижда операции на цялата територия на Украйна, за да изпълним мисията си за демилитаризация и денацификация”.

Украйна си върна контрола над Херсон

Агенция Ройтерс отбелязва, че месец след началото на инвазията, Русия не е успяла да превземе и задържи нито един голям украински град, а офанзивата на Москва е напълно спряла в резултат от ожесточената съпротива, включително и контраофанзивата край Киев.

„Ние никога, никога няма да клекнем. По-добре да умрем, отколкото да се откажем. Точно затова - казвам ви го като кмет на Киев, като гражданин на Киев - руснаците никога няма да навлязат в нашия роден град”, категоричен беше градоначалникът на украинската столица Виталий Кличко.

За първи път от началото на март Русия обяви броя на своите жертви в Украйна. Москва твърди, че 1351 руски войници са загинали, а 3825 са били ранени. Властите в Киев обаче съобщават за над 16 хиляди убити руснаци.

ДЕН 30-И ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Не се очертава спиране на руските удари

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.