Зеленски направи обръщение към Европейския съвет

На 30-ти ден на войната в Украйна украинските части са предприели контраофанзива край Киев и са успели да си върнат контрола върху район на 35 километра източно от Киев. Това показват разузнавателни данни на британското министерство на отбраната. През изминалото денонощие руски самолети са нанесли удари по градовете Чернигов, Суми и Харков.

 На кадри от охранителна камера се вижда как руска ракета пада в оживен район на Харков. В пристанищния Мариупол, около 100 хиляди души остават блокирани. Кметът на града заяви, че възстановяването ще отнеме години.

Посолството на Русия у нас: Коментарът на Петков за Путин е недипломатичен, остър и груб

„Руснаците не ми вярват, че има война. Или ми обясняват, че ние сме виновни. "Сами си го причинявате. Вие, вие, вие”, казва Наталия, жителка на Харков.

За първи път от началото на март Русия обяви броя на своите жертви в Украйна. Москва твърди, че 1351 руски войници са загинали, а 3825 са били ранени. Властите в Киев обаче съобщават за над 16 хиляди убити руснаци. Кремъл заяви, още че твърденията на Вашингтон за готвена от Москва употреба на химическо оръжие били тактика за отклоняване на вниманието от неудобните въпроси.

„Американците говорят за някаква ефимерна заплаха от химически оръжия на Русия. Но това нe е нищо повече от опит да отклонят вниманието от разразилия се скандал”, заяви Дмитрий Песков.

В обръщението си към Европейския съвет пък президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска навременни мерки, защото според него, заплахата е към цяла Европа.

Чернигов е обкръжен, отрязан е маршрутът за хуманитарна помощ и евакуация на ранени

„Вие се колебаете дали да наложите санкции или не. И се колебаете дали да доставите оръжия или не? Колебаете се дали да търгувате с Русия или не? Няма време да се колебаете. Време е вече за решение. Ние вярваме в Европейския съюз”, категоричен е Зеленски.

Руският президент Владимир Путин пък обвини Запада, че се опитва да заличи културата на страната му.

„Неотдавна те започнаха да критикуват детската писателка Джоан Роулинг, защото тя, която е продала стотици милиони копия, не успя да се хареса на поддръжниците на свободното определяне на пола. Те се опитват да заличат хилядолетната ни култура, нашият народ. Говоря за постепенната дискриминация срещу всичко, свързано с Русия”, коментира Путин.

Междувременно изданието Политико съобщи, че Полша, Словения и Чехия са подготвили нов план за подкрепа на Украйна. Документът предвиждал затваряне на сухопътните границите за руски превозни средства, на пристанищата - за кораби, както и изключването от Суифт на всички руски банки.

Екип на NOVA успя тази вечер да достигне до Одеса. Край града днес имаше нанесени удари с руски крилати ракети.

В града видимо е спокойно, а комендантският час беше удължен от 19.00 на 20.00 часа. Екипът ни се намира само на няколкостотин метра от Черноморското крайбрежие, което е минирано.

Украйна си върна контрола над Херсон

Все по-трудно става за чужденците да влизат в Украйна. Сериозни проверки и разпити има на всички ГКПП. Забранено е снимането на военни обекти.

В Одеса около 15.30 часа до 17.00 часа беше разпространена въздушна тревога, като всички бяха призовани да влязат в убежищата си.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.