По данни на Браншова камара "Пътища" в страната има над 250 пътни участъци по които ремонти са започнали, но не са завършени

Фирми на пътно-строителство излязоха на протести в цялата страна. Те блокираха проходи и главни пътища, а в София тежки камиони паркираха на жълтите павета пред Парламента. Протестът е за 1 милиард лева, които строителите настояват държавата да им изплати за работата по различни обекти в страната.

Отговорът на правителството - 600 млн. лева ще бъдат гласувани в четвъртък. 

Недоволството на служителите на пътно-строителните фирми започна на жълтите павета пред Народното събрание, а пред вратите на финансовото министерство символично протестиращите изсипаха жълти стотинки. Исканията на бранша са парите за вече извършени дейности да бъдат изплатени на 100 %, а не както предлага държавата - на първо време  на половина.

По данни на Браншова камара "Пътища" в страната има над 250 пътни участъци по които ремонти са започнали, но не са завършени.

БСП ще подкрепи отпускането на 600 млн. за пътните фирми

С искане да си получат парите за ремонт и поддръжка на пътища в страната, строителни фирми излязоха на протест на жълтите павета. Велина и Георги работят в една от фирмите, които изграждат АМ Хемус и твъдрят, че при тях плащания няма. 

“Забавени плащания, за които чакаме с месеци. Как да продължаваме ние, как да си осигурим работниците си”, обърна се Велина към управляващите. 

“Много от колегите изгубиха специалисти, съкратиха работни места”, каза Георги. 

“Фирмите изнемогват от липса на средства. На практика браншът се обезкървява. Пътната инфраструктура е в плачевно състояние”, каза инж. Стефан Чайков от  Браншова камара “Пътища”.

Протестът прерасна в шествие и стигна до вратите на Министерството на финансите. 

Пътни строители на протести в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Затова събираме жълти стотинки да засеем, за да може финансовия министър да ожъне бюджета, с който да се разплати за извършения труд от тези хора”, каза Георги Златев.

А след това се преместиха в триъгълника на властта - с надеждата премиерът Кирил Петков да ги чуе.

“Имаме около 30-40 хиляди да взимаме, а никой не ни ги дава. И този месец се чудим как да съберем пари за работниците”, зави Валентина.

Петков отговори, макар и задочно,  че изплащането на над 600 млн. лева предстои да бъде гласувано в пленарната зала още в четвъртък.

“Останалите 50 % ще минем през експертна комисия, за да проверим дали тези средства са похарчени правомерно и след тази оценка да мине санкция на парламента за одобряването на тези средства”, каза премиерът. 

“Платили сме осигуровки, акцизи, данъци, заплати и сега ни предлагат 50% за това, което ние сме изпълнили. Искаме 100% да бъде изплатено за всички извършени дейности”, категоричен бе шофьорът Цветан Найденов. 

Минути преди обяд с надути клаксони, камиони и снегорини пристигнаха пред парламента. А превозвачите не са доволни от пътните условия в страната.

Петков: Предлагаме над 600 млн. да се платят веднага на строителните фирми

На протеста беше и бившата шефка на “Автомагистрали”, освободена от настоящия ресорен министър Гроздан Караджов.

“Много отдавна министър Караджов трябваше да възложни проверки на проверките, които ние започнахме по време на служебния кабинет”, каза Десислава Христова.  

И превозвачите и пътно-строителните фирми остават в протестна готовност.

Пътни блокади бяха организирани в цялата страна. На места протеста на камара “Пътища” се сля с друг протест - този на “Автомагистрали - Черно море”, които също настояват да получат забравените пари. 

Тежка техника и стотици работници блокираха входа и изхода на Варна при магистрала “Хемус”. След като над 3 месеца не са получили нито лев. 

“Чакаме над 20 милиона. Всички чакаме да посрещнем един от най-хубавите празници - Великден, а няма с какво”, каза Методи Иванов от Браншова камара “Пътища”.

Полицаи и надзиратели с ултиматум към властта

Затворен за кратко беше и основният път за Бургас. 

“Как да храним семействата си без пари? Три- четири месеца сме без заплати.  Зле се чувстваме. Всички имат деца”, каза техническия ръководител Пламен Василев. 

Над 200 служители на пътно-поддържащата фирма за област Велико Търново блокираха пътя Русе-Свиленград. Изработеното  от тях възлиза на 50 милиона лева. 

Други 40 милиона лева чакат от най-голямата пътно-строителна фирма в хасковския регион. Недоволните блокираха за кратко пътя Хасково-Димитровград. 

На изхода от магистрала Струма към Симитли не се стигна до блокада. Но протест имаше – защото пътните работници вече били уведомени, че за бъдещи проекти може и да няма финансиране. 

 

 

А тежка техника и жива верига затвориха единствения вход от магистрала “Тракия“ към Пазарджик. Полицейските служители на място обаче не позволиха да се стигне до блокада на аутобана.  

В Русенско протестите бяха два – и блокираха две възлови пътни артерии в един и същ момент.

От браншова камара „Пътища” затвориха главния път от Русе към София в отсечката преди Бяла. 

“Фирмите ще фалират и  ще започнат съкращения”, каза Петко Николов, който е собственик на фирма. 

В същия час протест имаше и на пътни строители от “Автомагистрали Черно море”, които затвориха движението към граничния пункт “Дунав мост”. От фирмата имат да получават 27 милиона лева от държавата. 

“Има разлика между тези фирми, които са си свършили работата честно и почтено и не са получавали никакви аванси от никого, каквато е “Автомагистрали Черно море”, които сигурно защо да бъдат проверявани”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

И шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море“ излезе на протест и блокира движението по Айтоския и Ришкия проход. 

“За пореден път бяхме излъгани, че ще ни бъдат платени сумите, които се дължат за ремонта Чирпан-Стара Загора, които са близо 28 млн. лева. Вече повече от 9 месеца чакаме това плащане”, каза Атанас Пехливанов, член на организацията на КНСБ към “Автомагистрали - Черно море”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.