В експозицията са включени и миниатюрните колички, с които младите кралски особи си играят

Изложбата „От реката до кралските особи“ в шотландската резиденция на кралица Елизабет Втора в замъка Балморал представя едни от най-впечатляващите рокли и костюми на монарха.

В експозицията са включени и миниатюрните колички, с които младите кралски особи си играят, като част от тържествата на платинения юбилей на кралицата.

„С този тоалет тук кралицата беше на Диамантения си юбилей. Тя го носеше, когато бе на обиколка из Балатер. Проектиран е от Анджела Кели която шправи и тази красива шапка когато е на почивка в Балморал обикновено се облича в този стил“, заяви Сара Хоър, помощник-куратор. 

„Разхождайки се по-нататък, виждаме и някои от спортните коли, с които кралските особи са се забавлявали в детството си. Това е реплика на "Астън Мартин" и сред любимите играчки на децата“, обясни още тя.

Изложбата включваше и скулптурна инсталация на художника Джоузеф Росано, наречена „Училище за сьомга“, състояща се от 250 окачени огледални стъклени форми, които изглеждат като пасаж от сьомги.

Какво облякоха звездите за срещите си с кралица Елизабет (ГАЛЕРИЯ)

„Знаете ли, аз концептуализирам идеята и създадох голяма част от рибата, но тя представлява сътрудничество на много, много хора, за да привлече вниманието към това, което се случва със сьомгата и как ако работим заедно, можем потенциално да спрем "приливът" на тяхното изчезване, ако мога да използвам тази дума", сподели той.

Произведението, което има за цел да повиши осведомеността за заплахите, пред които е изправена дивата сьомга от изменението на климата, беше показано на конференцията на ООН за изменението на климата COP26 през ноември в Глазгоу.

„И причината, поради която стъклото беше избрано за тази творба, е, че е крехък, прозрачен и отразяващ материал, като ресурса (проблема), за който се опитваме да информираме хората.“

Изложбата „От реката до кралските особи“ ще продължи от 1 април до 2 август 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.