Вижте кадри от официалните чествания за празника през миналия век

Свидетелства за честването на празника са открити в арменския летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен. В съвременната историография се смята, че празник на Кирил и Методий за първи път в епохата на Възраждането се организира на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, по инициатива на Найден Геров.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар. През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда т.нар. Новоюлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май, а светското честване остава на 24-и. За официален празник той е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г. В ГАЛЕРИЯТА ТУК вижте снимки от манифестациите и честванията на Деня на писмеността през годините през миналия век.

Още любопитни галерии: 

Пристигнаха мощите на Св. св. Кирил и Методий (ВИДЕО+СНИМКИ)

Графични дизайнери създадоха нов шрифт на българската кирилица

Какво не знаем за „Рибния буквар”

26 оригинални преписа на „История славянобългарска“ в Националната библиотека (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.