Експозицията беше открита на празника на Светите братя Кирил и Методий

Националната библиотека със специална експозицията по повод 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Посетителите ще могат да видят 26-те оригинални преписа на „История славянобългарска“ от 18-и и 19-и век, които се съхраняват във фонда на библиотеката.

СНИМКИ ОТ ИЗЛОЖБАТА ВИЖТЕ ТУК

Изложбата се нарича „Олтари на народната памет“. Това е възходяща хронология на преписите и преработките на произведението. Те са придружени от пояснителни текстове и илюстративен материал, свързан с историята и мястото на тяхното създаван

В деня, в който Църквата почита Светите братя Кирил и Методий, а Националата библиотека отбелязва патронния си празник, беше представено и електронно издание на Котленския препис на Паисиевата история, направен от поп Стойко Владиславов (по-известен като Софроний Врачански) през 1765 г. Изработен е в калиграфски стил.

Всички, преписвали труда на Паисий, добавяли нещо от себе си. В своя бележка към ръкописа Софроний оставил следната клетва: „Който я присвои или открадне, да е афоресан и проклет от Господа Бога и от дванадесетте апостоли и от триста и осемнадесетте отци и от четиримата евангелисти. И сяра и желязо да се стопи, а той – не, навеки". 

Експертите казват, че зад създаването на всички 26 ръкописа от изложбата стоят много талант и… много пари. Според специалистите самият Софроний използвал преписите като професия във времена, в които малко хора умеели да четат и пишат.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.