Това обясни финансовият министър в Бюджетната комисия

Актуализацията на бюджета е почти готова. Това обяви финансовият министър Асен Василев пред депутатите от Бюджетната комисия в НС. С актуализацията трябва да се финансират редица антиинфлационни мерки.

Василев обеща, че още следващата седмица депутатите ще имат проекта на финансовата рамка. Ще се действа максимално бързо между двете четения, за да може да бъде приета до началото на юли. А дали е възможно това да е една от последните актуализации, в които българската валута е лев - Василев потвърди, че целта ни остава 2024 г. и приемането на еврото.

Панев: Мерките ще имат ефект, има достатъчно време за актуализация на бюджета

Следващата седмица актуализацията на бюджета влиза в деловодството на Народното събрание. Подробно информация колко и за какво ще се харчи все още няма, но финансовият министър е убеден, че пари ще се намерят.

„Очакваме да има допълнителен приход до края на годината, който сега се уточнява с НАП и Агенция „Митници”, който да е над 1 млрд. Очакваме точните цифри, за да ги представим като част от актуализацията”, заяви Василев.

С актуализацията ще се осигури финансирането за редица мерки срещу инфлацията.

„Мерките струват около 2 млрд. лева. В крайна сметка приходите от ДДС ще са горе-долу толкова. Инфлацията е враг на домакинства, но е приятел на бюджета”, коментира Владислав Панен от „Демократична България”.

„В петък предстои нов коалиционен съвет, в който трябва да се изчистят всички неща около нея, за да може като влезе в зала да не се правят промени между четенията, за да може по-бързо да се приеме”, заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”.

„При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави”, каза Асен Василев пред депутатите от комисията.

„При тези стоки имаше сериозно поскъпване. Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база”, посочи Василев.

Държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, каза Василев. Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. „Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск”, изтъкна министърът. 

„За цената на електроенергията се прилага компенсационна схема. Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск”, каза Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

Гьоков: Инфлацията няма да стигне 20%

Ден след като стана ясно, че Хърватия е готова да приеме еврото от догодина, Василев обясни, че при нас реалистичният срок остава 2024 г.

„Комисията потвърждава, че е срок, който можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така че да отговаряме институционално. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационния критерий”, заяви Асен Василев.

А забавянето спрямо Загреб беше обяснено с политическата криза от миналата година и дългият период без правителство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БТА