Кога да потърсим лекар

За алергиите причинени от комари, пчели и оси ще говорим днес. Повод за темата са зачестилите пациенти, потърсили медицинска помощ след среща с жилещите и кръвосмучащите насекоми. Как да реагираме при кожна реакция след ухапване? Кога да потърсим лекар и пазят ли репелентите от тигров комар?

Според алерголога д-р Шасине Вели реакциите в повечето случаи са краткотрайни. "Летният сезон зачестяват алергичните реакции при ухапване. Ако става дума за оси и пчели, има зачервяване на кожата. Понякога има и шокови състояния с големи отоци, които изискват медицинска намеса", обясни тя.

По нейните думи най-правилно е човек да носи автоинжектор, адреналин или урбазон, ако знае, че има алергия. "Трябва да се извади внимателно жилото възможно по-скоро, а след това да се обработи с компрес и да остане под наблюдение в болница", посочи медикът. За по-леките реакции има антихистамини, кремове и спрейове, които да намалят неприятната реакция. 

"Между 30 и 60% от веднъж проявилите реакция, ще го направят отново", разкри тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.