За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Правителството на РСМ с извънредно заседание за обсъждане на промененото френско предложение

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза още Османи. Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи. Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

Османи: Ако има воля, още утре може да се постигне споразумение с България

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи.

Предложението на френското председателство не влезе в парламента на Северна Македония

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС