Той определи двудневните разговори с българската делегация, водена от министър Генчовска миналия уикенд, като едни от най-добрите

Чакаме да видим как ще продължим преговорите с България. Времето е малко, очите на 18 милиона души от Западните Балкани са насочени към София какво решение ще вземе. Въпросът вече не е дали Северна Македония ще започне преговорите, въпросът е дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива. Ако има политическа воля, има достатъчно основание след досегашните разговори въпросът да се приключи още утре и да се постигне споразумение. Това каза външният министър Буяр Османи на съвместна пресконференция в Скопие с хърватския си колега Горан Гърлич Радман.

Той определи двудневните целодневни разговори с българската делегация, водена от министър Теодора Генчовска миналия уикенд, като едни от най-добрите и като насърчение разговорите да продължат. Но по думите му след това, което се случи с правителството в София, „сега чакаме да видим какво следва, как ще продължим тези разговори“.

Генчовска: Никъде не казвам, че премиерът е вземал решения, различни от познатите документи за РСМ

„Разбира се, времето е малко. Оставащите дни са в ръцете на България, страна, която през 2018 г. върна Западните Балкани в европейския дневен ред на срещата на върха в София, след което Загреб подпечата този дневен ред по време на своето председателство. Ще бъде ли „погребана“ пак в София - за съжаление, ще използвам такава дума - перспективата на Западните Балкани? Очите на 18 милиона души са обърнати към София какво решение ще вземе. Въпросът вече не е дали Северна Македония ще започне преговорите, въпросът е дали Западните Балкани изобщо имат европейска перспектива. Надявам се, че българските политици няма да позволят да се издигне паметник в София на гроба на най-успешната политика на ЕС през последните 75 години, каквато е политиката на разширяване“, каза Османи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС