Трябва да се се търси помощ от лекар спешно

"При косенето на трева могат да възникнат проблеми, ако не се носят предпазни очила". Това каза в предаването „Пулс” на NOVA NEWS д-р Яни Здравков. Специалистът по очни болести в Университетска болница „Александровска“ обясни:

„Имаме такива пациенти и то не само при косене на трева. Предпазните очила трябва да носим винаги, когато извършваме дейност, която предполага риск за нашите очи и за нашето зрение. При косенето на трева са възможни различни видове травматизми на окото – попадане част от тревата в окото. По-тежкият травматизъм е, когато част от кордата на тримерите или част от металните части от режещите машини се отчупят и попаднат в окото”.

Тогава се налага спешната намеса на витреоретинален хирург. "Първата задача при такива пациенти е да възстановим окото, а после в повечето случаи и възстановяване на зрението”, каза д-р Яни Здравков.

Спешно състояние е и отлепване на ретината, както и изгарянията с химични основи или киселини, допълни докторът. „Тук е въпрос на минути, на часове трябва да се вземат неотложни мерки, докато при отлепването на ретината може все пак да се отложи хирургията ден, два, три, седмица”.

Той подчерта, че колкото по-рано се оперира такъв пациент, е толкова по-добре за него. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.