Лошите емоции и обездвижването могат да доведат до физически проблеми, казват експерти

Какво означава активно седене и какво е синдром на Карпалния тунел? Някои ценни насоки за хората със седящи професии дават Константин и Ивалина Ковачеви, кинезитерапевт и съавтора на книга по темата.

В предаването „Социална мрежа” двамата обясниха, че най-честите проблеми при хората със седящи професии са болките и схващанията, които получават в раменния пояс, в гърба, кръста.

Зачестяват обаче и проблемите с ръцете. Те са резултат от работата на компютър с мишка в неудобна позиция, обясни Константин Ковачев. Именно това е проблемът с карпалния нерв. „Той се задейства или притиска в момент, в който много са се натоварили сухожилията и обикновено се оправя оперативно. Ние сме намерили начин при по-леките случаи да се оправи този проблем с няколко упражнения”, обясни Ковачев. За да не стигаме до този проблем, трябва превенция.

Според него като цяло проблемът е в нервната система. „От емоции може да напрегнем нервната система, да повлияем на мускулите, в следствие на което се появяват и физически проблем”, каза Ковачев.

Именно емоциите били водещи. Едва след това идват лошите стойки.

Двамата са написали книга, в която дават практични съвети за това как сами да решаваме някои физически проблеми с упражнения. Следващият им проект е книга, която ще дава насоки как да решаваме сами емоционалните си проблеми като страх, гняв, стрес, отново чрез упражнения.

Как се мери нивото на страх у нас – гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.