Противници на проявата се събраха на протест

Хиляди южнокорейци участваха в ЛГБТИ фестивал в центъра на Сеул в неделя, а християнски и консервативни групи проведоха контрапротест, съобщи Ройтерс.

Корейската информационна агенция Йонхап предаде, че във фестивала са взели участие около 13 000 души. Като част от събитието бяха отворени около 72 будки на правозащитни групи, университетски ЛГБТИ клубове, посолства и религиозни и прогресивни организации, които също взеха участие.

"Радвам се, че след толкова дълго време можем да проведем офлайн фестивал. ЛГБТИ хората не са омразни хора, които се появяват в един ден през годината, а хора, които просто си живеят ежедневния живот", обяви Хърикейн Кимчи, един от участниците във фестивала. 

Посланикът на САЩ в Южна Корея Филип Голдбърг посети фестивала, за да покаже своята подкрепа. "За да изразим силният ангажимент на САЩ за прекратяване на дискриминацията, където и да е тя, както и да гарантираме отношение с уважение и човечност към всички, ние просто не можем да ви изоставим", каза Голдбърг пред събралото се множество. "Ние ще се борим редом с вас за равенство и човешки права", добави той.

От другата страна на улицата, на площад Сеул пред градската управа, в протест срещу фестивала взеха участие най-малко 15 000 души, по данни на "Йонхап". "Ние протестираме и организираме национална конвенция за здравословна сексуална етика на нашите деца. И ние се събрахме заедно, за да призовем за правилната експлоатация на площад Сеул, който се поддържа с данъците на гражданите", каза Ли Йонг-хе, университетски професор и участник в контрапротеста.

На мястото на протестите имаше засилено полицейско присъствие, целящо да предотврати евентуални сблъсъци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА