История и култура от Стария град в Ерфурт

Питате ли се някога какво е да живееш в Средновековието? Това може да разберете в Ерфурт, където Старият град е типично средновековен.

Ерфрут е столица и най-голям град на федерална провинция Тюрингия, Германия. През Средновековието от там са минавали много търговски пътища и Ерфурт е бил един богат град. Това си личи и до днес, особено по старите сгради.

Една от забележителностите е изцяло застроеният мост "Кремербрюке". Той минава над река Гера и е на 900 години. От високо изглежда като нормална улица в Стария град, винаги пълна с туристи, с много магазинчета и кафенета, които създават чара на "Кремербрюке". В Средновековието именно там са били разположени търговците.

На моста се намира галерията на Брита Шатон. Тя се занимава с текстилно изкуство. Работите й са колажи от платове мерино вълна, коприна и др.  Като всички други творци там, тя е длъжна да изработва неща, свързани с моста.

"Трябва да пасваш на атмосферата", обяснява Брита Шатон. "Всеки може да подаде молба да живее тук, но списъкът с чакащи е доста дълъг", допълва Шатон, която също е чакала няколко години.

"Кремербрюке" е претърпял много промени през годините. Изгорял е и са го построили наново. След това къщите са били залепени една за друга. В края на моста някога е имало 2 църкви, сега е само една - на "Св. Егидий". За туристи е истинско преживяване да се качат на кулата й. След 128 стъпала за тях се открива невероятна гледка към града.

На хълма на катедралите, се намира и Ерфуртската. Поколения строители са оставяли своята следа тук. Началото е поставено през 8 век.

В района на Ерфрут също има забележителни неща. Например замъкът "Вартбург", построен е през 11 век. Това е едно от скривалищата на Мартин Лутер, където е превел Новият завет на немски. През 13 век в замъка е живяла Елизабет Туринска.  А през 1817 година студенти се събират там в името на обединението на германската нация.

В района е и пътеката "Ренщайг". Тя е дълга 170 км. Може да се запишете и на рейнджърска обиколка, за да видите диви животни.

Третото предложение е Ваймар, малък град, в който са живели велики личности, например Йохан Волфганг фон Гьоте и Фридрих Шилер. Класическите места във Ваймар са в списъка на ЮНЕСКО.

Ако се върнем в Ерфурт, едно от интересните места е старата синагога, построена през 11 век. През Средновековието там е имало еврейска общност, която е оставила богато наследство и едно съкровището. То се състои от точно 3141 сребърни монети, както и от гоблени, брошки и пръстени. Съкровището е открито случайно през 1998 г. от строители. Вероятно е било притежание на банкер. Най-ценният експонат е юдейски сватбен пръстен от средните векове. В целия свят има само 3 такива. Съкровището е гордостта на старата синагога, която от 2009 година е музей, разказващ за юдейската общност.

"Били са много богата общност, която е печелела от търговия. Самият град се е развивал много бързо по онова време", разказва Мария Щюрзебекер. "В същото време тук е бил център на знанието заради равините, които са живеели тук. Те са преписвали Библията и са се занимавали с литография", разказва още тя.

Сред изненадващите открития през последните години са и останките от средновековна митва. Това е юдейска ритуална баня, използвана предимно от жени.

Каменната къща е юдейско жилище от 13 век. Реставраторите са впечатлени от добре запазените греди на тавана с орнаменти по тях.

Заради юдейското си наследство Ерфурт е в списъка на ЮНЕСКО като град с културно значение. Откритията разказват не само за развитието на юдейската общност, но и за нейния край. Тя е унищожена изцяло след погрома от 1349 г.

"Една от причините е, че юдеите са били единственото малцинство в иначе изцяло хомогенното християнско общество. Юдеите са се отличавали, били са различни. С избухването на чумата, е тръгнал и слухът, че юдеите са отровили кладенците и те са станали изкупителна жертва и това е предизвикало погрома срещу тях", обяснява още Щюрзебекер.

Синагогата е изпълнявала много функции - била е склад, зала за танци, дори игрално поле за боулинг. Днес пази ценни ръкописи, бижута и орнаменти, които разказват специална глава от историята на Ерфурт.

Къде се забавляват младите днес, може ли да се намери вегански братвурст и още любопитно от Ерфурт - гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.