Бизнесът предупреждава, че може да се стигне до огромни съкращения

Един от големите проблеми от изминалите месеци се оказа изборът на председател на Енергийната комисия. Правният казус доведе до това, че регулаторът днес трябваше да обяви новата цена на природния газ. Това обаче няма как да стане.

И този месец започва без утвърдена цена на синьото гориво. От КЕВР обясниха за NOVA, че първо трябва да се свика обществено обсъждане, и едва след това може да се премине към утвърждаване на цена. Големият въпрос, който не зависи от регулатора, е дали ще се намерят необходимите количества газ. Така бизнесът започва работа на тъмно и предупреждава, че може да се стигне до огромни съкращения.

Бизнесът: Танкерите с газ са не 7, а 3, не стигат и за половината ни нужди за 2022 г.

Марио Стойков е собственик на заведение за дюнери. В настоящата криза се опитва да задържи клиентите си чрез запазване на качеството на храната, но признава, че сметките му за енергия стават все по-големи и непосилни. „Преди пандемията цените и сега са с над 120-130% по-високи. Конкретно за газа, косвено за всички продукти, които купуваме, са се качили с над 100%”, казва той. Пресмята още, че месечното му потребление за газ се е увеличило до около 4500 лева. Това е преди да бъде факт поредното сериозно увеличение. 

„Имаме 4 уреда в момента, които са на газ и които работят постоянно. Всеки един от тях харчи грубо по бутилка на ден. Всеки може да си го калкулира – при цена от 36-37 лева  на бутилката, значи отиваме на едни над 140 лева на ден за газ”, споделя още Стойков.

Икономисти прогнозират: При липса на газ социалният натиск ще е голям

Август е четвъртият пореден месец, който започва без да има утвърдена цена на природния газ от КЕВР. След прекратяването на доставките от Русия, „Булгаргаз” изпраща заявленията си със закъснение, а това сериозно притеснява бизнеса. Те предупреждават, че не се ли осигурят доставки, през зимата може да се стигне до рекордни съкращения.

Според Добрин Иванов от АИКБ възможността да останем без газ през четвъртото тримесечие на настоящата година е напълно реална, тъй като газовият баланс все още не е осигурен. „Дори да бъдат реализирани тези доставки, които обяви премиерът, той обяви 7 танкера, а всъщност офертата е за 3 до края на годината, които ще осигурят само до 60% от дефицита, който се формира. Тоест, има един все още непокрит дефицит от 40%”, подчертава той.

Изправена ли е България пред газова криза

Икономистите също предупреждават за опасността от студена и скъпа зима. Мика Зайкова твърди, че „приказките за танкерите и за евтиния газ са в областта на научната фантастика”.

Енергийни експерти настояват да се намери начин да се изпълни договорът с „Газпром”. „Ние нямаме друг изход, освен да търсим възможност ако искаме да не изкараме тези 250 000 хиляди на улицата, да търсим възможност за довършване на доставките от „Газпром” по договора, който имаме до края на годината”, смята Еленко Божков. Според други обаче, „Газпром” отдавна вече не е надежден партньор. 

Очаква се и този месец цената на газа да стане ясна около 10-о число.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.