Коментар на експерти

В ефира на „Здравей, България” старши икономистистът от „Отворено общество” Георги Ангелов и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментираха ще има ли синьо гориво за зимата.

„Според нас има реална възможност да останем без газ в четвъртото тримесечие на настоящата година, тъй като газовият баланс не е осигурен. Дори да бъдат реализирани тези доставки, които обяви премиерът -  7 танкера, а всъщност офертата е за 3 до края на годината, те ще осигурят до 60% от дефицита, който се формира”, каза Иванов. По думите му освен за самите доставки, трябва да се помисли и за цената.  Има по-добра алтернатива и това е руският газ, уточни той.

Според Георги Ангелов изходът от газовата криза е 2/3 азерски газ и 1/3 втечнен газ.

„За азерския газ имаме дългосрочен договор, който е 1 млрд. куб. м годишно. Той е осигурен. Като влезе акт 16, ще поевтинее. С тези танкери имаме още 1/3 и остава още 1/3, която трябва да покрием. Знаете, че премиерът ходи и в Азербайджан. Там имаше съобщение, че може да получим допълнителни количества азерски газ. Според мен трябва да ги вземем. В момента, в който си построим тръбата към Гърция, която се свързва с азерсикя газопровод, може да си вземем 1 млрд. евтин азерски газ. И още 1 млрд. може да вземем допълнително + танкерите идеално ще се върже сметката. През това време трябва да продължим да пълним „Чирен”.  

По думите му България трябва да осъди „Газпром”, че е оставила страната ни без газ за зимата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.