Вижте коментарите на Мика Зайкова и Преслав Райков

Социалният натиск при липса на газ ще е голям. Това прогнозираха в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков и икономистът Мика Зайкова.

"Служебното правителство, което днес очакваме да има развитие, трябва да внесе яснота по важните въпроси какви са количествата газ, на какви цени могат да се очакват", посочи Райков. Според него важно е и нагнетяването на Чирен, където трябва да се направи максимално възможното да се доставят необходимите количества газ. "А за бизнеса трябва да има яснота и предвидимост", добави той.   

По думите му доставката на втечнен газ е работещо решение, ако се прави професионално и дългосрочно планирано, тоест ако имаме контрагенти и използване на инфраструктурата, изградена в Турция и Гърция. 

"Прехвърлянето на доставките ни от "Газпром експорт" към втеченен американски или просто какъвто и да е, не е диверсификация, то е смяна на източника", категоричен бе Райков.

„Положението е много сериозно. 25 хиляди фирми ползват газ. Приказките за танкерите и евтиния газ са в областта на научната фантастика”, коментира от своя страна Мика Зайкова. Тя посочи, че един танкер, за да дойде от Америка до тук, харчи дизел, после трябва да има капацитет да отиде на терминала за преобразуване на втечнения газ, което пък го оскъпява.

"Ако стъкларските заводи, например, нямат газ, те стават само боклук. Да не говорим за безработицата", каза Зайкова и посочи, че е възможно "хората да потънат от мизерия в дълбока мизерия". 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.