Вижте съветите на експерти

Климатичните промени не предизвикват само екстремни горещини, а ни подлагат и на все по-силно ултравиолетово лъчение. Силно слънце без облаци означава повече дни с високи UV нива. Озоновият слой, който частично ни пази от UV радиация, на места е много тънък и през него преминават много слънчеви лъчи. Кожата ни е особено уязвима на това.

Офталмолог: Изгревите и залезите са опасни за очите (ВИДЕО)

Случаите на рак на кожата се увеличават през последните години. Нови проучвания показват, че до 2040 г. случаите ще се увеличат с 50%. Именно затова е важно да знаем как да се предпазим.

UV лъчите увреждат ДНК на кожните клетки, а това е основна причина за рак и състаряване на кожата.

Най-важното, което трябва да знаем за слънцезащитата

Кристофър Бюник е професор по дерматология в Йейл и експерт по слънцезащитни кремове. „Всички трябва да се мажем с тях. Винаги казвам на пациентите си, че кожата помни всички слънчеви лъчи, които е видяла. Това означава слънцето, на което сте се излагали като деца, тийнейджъри и като възрастни. Всичко това се е натрупало върху кожата и е фактор за бръчки и състаряване”, казва той.

Дерматолозите препоръчват ежедневна употреба на кремове, особено за лице и ръце.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.