Вижте млади майстори, които пазят вековна традиция на едно малко баварско градче

Виртуозни музиканти от цял свят от векове свирят на цигулки, ръчно изработени в малкото баварско градче Митенвалд. През 18 век там е имало 90 майстори на цигулки, а днес те са само деветима. Екипът на предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни среща с една млада майсторка, която пази традицията жива. А тя е положена от Матиас Клоц и датира от 1684 г.

31-годишната Юлия Клоц влага по около 120 часа работа в изработката на един инструмент. Независимо дали е предназначен за виртуоз или за начинаещ музикант, всички нейни цигулки са уникати. На година произвежда по 50. Цената им е между 1500 и 20 000 евро.

Колежката на Юлия – Ангелика Яйс, свири на всяка нова цигулка, за да я тества.

Дървесината за цигулките трябва да съхне поне 10 години, а някои парчета са на повече от век. При лакирането пък инструментите добиват окончателния си вид. Звукът им също се влияе от лака. Нанасят се по 20-30 слоя. Използват се стари лакове, които са предадени от предците на младите майстори.

В Митенвалд работят и други майстори, сред които Антон Шпренгер, чиито цигулки се продават по цял свят, както и контрабасите от работилница „Пьолман”.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.