Вижте някои от обичаите на хората, населяващи Лужица

Сорбите са славянско малцинство от около 60 000 души, населяващо Лужица в Източна Германия, близо до границата с Полша. Те са били привлечени от този регион преди 1500 години и пазят живи традициите и културата си и до днес.

Епизод от предаването „Евромакс” на „Дойче веле” ни прави съпричастни с обичаите, които сорбите спазват по Великден. В празничния ден стотици мъже на коне обикалят из селата в региона и поздравяват с песни местните жители с Христовото Възкресение.

Сорбите са признати за национално малцинство в Германия, защото културата и езикът им са застрашени от изчезване. В музея на сорбите в Балцен посетителите могат да се запознаят с традициите им. Там се излагат и типичните лужки великденски яйца, които са така украсени, че изглеждат като истински произведения на изкуството.

Един от великденските ездачи е Петр Брезан. Той споделя, че в ранното си детство е говорил само сорбски. Немският започва да учи едва в училище. Петр се включва активно не само в обиколките с коне, но и в подготовката за празника. Жените от семейството му пък се занимават с пищната украса на конете.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.