Резултатите от националното преброяване ще излязат на 3 октомври

Следващите парламентарни избори ще се проведат на базата на преброяването на населението от 2011 г. Причината е, че окончателните резултати от преброяването през миналата година все още не са готови. Странно, но те ще бъдат обявени ден след вота.

Според предварителните данни от последното преброяване през последните 10 години населението ни е намаляло с цели 11,5%. Това означава, че вече сме с 844 хиляди души по-малко. Независимо от тази сериозна промяна, броят на избирателите по списък и на тези избори няма да бъде променен. Той ще си остане с около милион и половина повече пълнолетни граждани.

НСИ: Обявяването на данните от Преброяване 2021 не е закъсняло

Променила се е и пропорцията на населението в България. София  е пораснала с 14,7% или с почти 300 хиляди души, докато в останалите градове от страната населението е намаляло с 1 милион жители. 35 хиляди избиратели гласуват за един депутат в най-големия град на страната. Във Видин обаче, където населението е приблизително 74 хиляди души, едва половината - около 18 хиляди избиратели, гласуват за един депутат. По средата се нарежда Силистра, където 23 000 души избират един народен представител.

Броят на депутатите, които излъчва всяка една област у нас, се определя от броя на жителите, които живеят в нея. И на тези избори това ще се изчислява на база преброяването от 2011 година. Заради увеличаващото се население в столицата, би следвало избирателните райони в София да се увеличат с около 10 народни представители за сметка на градове, които обезлюдяват.

Има ли неточности с избирателните списъци у нас и в чужбина

„В методиката е определено, че там, където въз основа на населението не може да бъде определен по-голям брой мандати, то тогава се определят минимум 4”, обясни бившият председател на ЦИК Александър Андреев. Така, независимо от намаляващото население в областите Видин, Добрич, Монтана, Търговище, Разград и Шумен, те ще продължат да излъчват същия брой депутати. A новите данни от последното преброяване ще излязат ден след изборите.

Председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов разясни защо това е така.  „Преброяването започна септември месец и завърши на 10 октомври. Всъщност по програма ние трябва 12 месеца след края на теренната работа да обявим резултатите. Затова е определена датата 3 октомври”. За сравнение – при преброяването през 2011 г. резултатите бяха обработени за 6 месеца. Двойно по-дългото обявяване на резултатите от НСИ обясняват с по-малкото онлайн преброени.

„Темата на NOVA“: „Българи на изчезване“

Дори изборите да бяха седмица по-късно, мандатите щяха отново да се изчисляват на база броя на населението от 2011 г., тъй като според Избирателния кодекс те трябва да бъдат определени  от ЦИК 55 дни преди датата на вота. Казус за ЦИК обаче няма, заяви говорителят на Комисията Росица Матева. „Изборите са насрочени с указ на 2 август. В срок, предвиден от Изборния кодекс, ЦИК е взела решения и е определила мандатите въз основа на валидното преброяване в момента”, каза още тя. „Ако преди 2 август НСИ беше обявил резултатите от преброяването ЦИК щеше да реши този въпрос въз основа на тези нови данни, но това не се случи”, допълни зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

С колко се стопи населението на България за последните 10 години

Последните данни от преброяването ще са важни и за  българите зад граница. При отчитане на новото преброяване при следващи избори за президент и вицепрезидент вече ще има и район чужбина. На него трябва да бъдат определени граници и брой на мандатите, които ще му се дадат, категоричен е бившият председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.