Какви са причините за тревожните демографски статистики у нас?

Данните след последното преброяване на българските граждани показват притеснителни резултати – за първи път от близо век населението на България е под 7 милиона души. Тази неделя в „Темата на NOVA” журналистът Анна Ангелова и операторът Андрей Стоилов се отправят на пътешествие в любопитните житейски истории на различни хора, за да изследват причините, които се крият зад скоростно намаляващото ни население.

„Темата на NOVA”: Спасители в огъня (ВИДЕО)

Общата демографска картина, която се наблюдава в световен мащаб, не се различава от ситуацията у нас. България изчезва с обема на един средно голям град всяка година, а според учени до 2050 г. страната ни ще намалее до почти четири милиона души. Специалистите по демография смятат също, че тези дългогодишни устойчиви тенденции ще се задълбочат с годините. Освен ако не настъпи коренна промяна в условията на живот у нас, както и в настройката на хората, които живеят тук.

„Темата на NOVA“: Ничии деца

Възможно ли е народът ни съвсем скоро да се превърне в застрашен вид и къде се крие надеждата демографската тенденция в България отново да се превърне в положителна?

Цялото предаване гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.