Те нямат настойник, приемно семейство или възпитател

Има деца, които нямат семейство и не са обградени с любов, грижа и всеотдайност. Или имат, но само на документи. Те нямат настойник, приемно семейство или възпитател, няма ги и в регистъра за осиновяване. 

В България държавните болници проявяват социална политика и отглеждат деца, които са поставени под медицински и социален риск. Често се случва те да бъдат гледани в болнично отделение дълго време. Липсата на загриженост от страна на родителите, както и на достатъчна законова база и организация, поставят медицинските лица в трудна ситуация. Не само заради огромните грижи, които полагат специалистите и институционалните пречки, пред които са изправени. Но и заради емоционалната привързаност, която се заражда помежду им.

На територията на цялата страна има 8 центъра от семеен тип с постоянна медицинска грижа. Техният капацитет е 64 места и в момента е изцяло запълнен. Освен тях все още действат още четири дома за медико-социални грижи – във Варна, Кърджали, Плевен и Стара Загора. В момента в страната се изграждат още 20 центъра за настаняване от семеен тип със специализирана здравно-социална грижа, които трябва да заработят през 2022 г.

Къде, обаче, се къса нишката между институциите, за бъде осигурена на тези деца цялостна подкрепа както от системата, така и от обществото? Вижте в "Темата на NOVA" - "Ничии деца".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.