Той почина на 91-годишна възраст след продължително боледуване

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на Михаил Горбачов. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като „надежден и уважаван лидер", изиграл „решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече бившия съветски лидер „единствен по рода си държавник, променил хода на историята". „Светът загуби велик световен лидер, отдаден на мултилатерализма и неуморен защитник на мира", заяви Гутериш.

Почина Михаил Горбачов - човекът, който промени историята

„Горбачов беше човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя към свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история”, написа френският президент Еманюел Макрон.

Президентът Джо Байдън нарече Горбачов „човек със забележителна визия" и „рядък лидер", който е имал „въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне". 

Михаил Горбачов: Москва и Вашингтон не бива да допускат нова „гореща война"

„Сега сме в нова Студена война. Той направи повече от всеки друг, за да сложи край на старата Студена война. Разбира се, той получи помощ от хора като американския президент Рейгън, британския премиер Тачър, френския президент Митеран, германския канцлер Кол. Но без Горбачов те никога нямаше да успеят да сложат край на Студената война. Ако го нямаше Горбачов, старата Студена война щеше да продължи или може би дори да се влоши. Той беше добър човек. Беше достоен човек. Мисля, че неговата трагедия е в смисъл, че той беше твърде порядъчен за страната, която ръководеше и се опитваше да води в посока на общата порядъчност”, заяви Уилям Таубман, политолог и биограф на Михаил Горбачов.

Путин към Горбачов за 90-годишния му юбилей: Вие сте деец, повлиял хода на световната история

Френският президент Еманюел Макрон оцени бившия съветски лидер като "човек на мира" след смъртта му в Москва на 91-годишна възраст, пише БГНЕС, цитирайки АФП.

В Twitter Макрон изпрати своите "съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов, човек на мира, чийто избор отвори пътя на свободата за руснаците. Неговият ангажимент за мир в Европа промени общата ни история", написа френският президент..

Пет неща, които трябва да знаем за „Желязната завеса” (СНИМКИ)

28 г. от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.