Дискусия между Искрен Митев от ПП, Владислав Панев от ДБ и Любомир Каримански от ИТН

Предизборен дебат в ефира на NOVA. В студиото на „Здравей, България” гостуваха Искрен Митев от „Продължаваме Промяната”, Владислав Панев от „Демократична България” и Любомир Каримански от  „Има такъв народ”.

„ПП е единствената сила, която може да направи стабилно управление. Надявам се българските граждани да ни дадат доверието си, за да продължим работата, която започнахме. Ако има политическа сила, която може да състави правителство, това е само ПП”, заяви Искрен Митев.

Позовавайки се на данни от финансовото министерство, той каза, че българската икономика е стабилна. „Дългът е вторият най-нисък в Европа, което показва, че има стабилен бюджет. И третото – прогнозата за намаляваща инфлация”, допълни Митев.  

 „Силно се надявам да има правителство. То може да се състави, когато хората гласуват масово. И второ – когато загърбим лицемерието и лепенето на етикети, тъй като то води само до лишаване от мисъл на депутатите”, заяви Любомир Каримански от ИТН. „Дължим много на хората, но и те трябва да бъдат активни”, каза Каримански. Според него форматът на кабинета „Петков” не може да се повтори.

„ДБ може да бъде гарант за правителство, което осъществява истински реформи, отключва предприемаческия дух на българина. Само по този начин България може да излезе от тези кризи, които връхлетяха Европа и света последните години. По-добрата бизнес среда ще повдигне доходите. Готови сме да говорим с нашите минали, а може и нови партньори”, заяви Владислав Панев от „Демократична България”.

Обезценяването на парите?

„Служебното правителство каза, че се очаква намаляване на инфлацията. Това показва, че антикризисните мерки, които сме приели, са адекватни”, каза Искрен Митев.

„Не съм съгласен с това. Инфлацията, дори и да пада, тя пада благодарение на външен фактор, не благодарение на взетите мерки”, каза Каримански. „Видяхме, че 25-е стотинки пълнят нечий чужд джоб. Никой не стачкува срещу руския петрол. В края на миналата година е бил около 2,41 лева, сега надхвърля 3,40 лева. Интересно е защо има такава голяма разлика? Дали един монополист не натрупва голяма печалба. Има секретен доклад на ДАНС във връзка с „Лукойл””, каза Каримански.

„Раздаваме парите на държавата на калпак. Не беше направена категоризация на уязвими групи”, коментира Каримански.

„Инфлацията беше висока заради външни фактори. Факт е, че ще пада също заради външни фактори. И ФЕД, и ЕЦБ намаляват лихвите. България наистина трябва да направи компенсациите по-насочени”, заяви Владислав Панев, ДБ. Той се съгласи, че компенсациите трябва да са по-точно насочени.

„Начинът за сваляне на цените на горивата е първо либерализация на данъчните складове, така че има конкуренция. И второ – облагане на руския петрол с разликата между неговата цена и на петрола тип Брент на международните пазари”, заяви Панев.

Ще бъдат ли вдигнати данъците? И откъде ще се намерят пари за по-високи пенсии?

„Не смятаме да вдигаме данъците. Преди това има много други неща, които могат да се направят. Може да има преструктуриране на разходи. Министър Велкова очаква ниска събираемост на данъците. И тук идва въпросът – защо изведнъж събираемостта стана ниска”, коментира Искрен Митев.

Той заяви, че знае откъде ще дойдат парите за по-високи пенсии. „Важно е да се каже откъде ще дойдат тези пари. Има едни около 20 милиарда в държавата, които са наместени в корупционни схеми. Държавата трябва да осигури събираемостта и прозрачност на събираемостта на данъците. След това може да се реструктурират разходите, което ние не адресираме”, каза Митев.

Според Владислав Панев разходите на държавата със сигурност трябва да бъдат оптимизирани. „Иначе държавният бюджет ще избухне. Откъде? Първо от компенсациите, които да са по-целенасочени”, каза Панев. Според него трябва и дигитализация на държавната администрация. „Напълно възможна е такава оптимизация в рамките на няколко години”, каза Панев.

„Ефектът няма да бъде толкова бърз. До този момент в стратегията за дигитализация на България беше заложено 100 причини, които да отпаднат като пречки за бизнеса. Вчера се връщам от смолянския регион. Казват, че само за фотоволтаици на една фирма не могат да обработят и подадат документите 3 месеца. Не знам за каква дигитализация говорим”, каза Каримански.

За политиката по доходите

„Много е важно доходите да растат с икономическия растеж. Наистина трябва да извършим реформи за подобряване на конкурентоспособността на българската икономика и такива бяхме внесли и в предния парламент”, заяви Владислав Панев.

„В месеците с осъвременяване на пенсиите нямахме реален модел, който да бъде реформиран. Имахме осъвременяване на база несправедлив и несолидарен модел”, каза Каримански.

„Въпреки тежката ситуация ние спазихме обещанието си да вдигнем пенсиите”, заяви Искрен Митев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.