Послания по време на избори

„В тази кампания силно доминира психологията над политиката. Усещането е за много високи нива на тревога у всички. Кампанията е вяла и тревожна”. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров  в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Д-р Велислава Донкина, клиничен психолог, допълни, че би било много  хубаво, ако успеем да се поучим от нашата история. „Някога е имало два вида ценз, за да можеш да участваш в обществения живот и в политиката- образователен и имуществен. И това означава, че по този начин биха били поканени в обществения живот, в това да съзидават и да строят страната и нейната политика, старейшините на едно общество. Хората, които вече са показали, че могат да създадат нещо, което да работи, могат да бъдат добри родители. Когато един народ не е интелигентен и не е образован, той много лесно се стресира и се манипулира”, каза тя.

Александров коментира, че една част от хората са реализирали потенциала си в чужбина и са напуснали, друга част, които са останали или са се върнали, имат много подтиснат, неразрешен и неосъзнат едипов конфликт. „Те буквално искат да разчистят света като разкарат могъщите бащи, които държат отговорни за своето положение. Тези хора нямат опит, но имат огромно желание да са на власт и да управляват, и нахлуха във властта. Видяхме какво сътвориха. Тук съвпада поколенческият конфликт със социалния конфликт. Много от тези хора, които имат статус на успели, имат идентичност на лузъри”, каза той.

Българите в чужбина ще гласуват в 740 секции

Д-р Донкина припомни, че преди много години, за своя 70-ти юбилей, Вазов казва пред Народното събрание: „Работете в сговор и в братска обич със съединени сили”. „Това днес звучи идеалистично, лудо и глупаво. Но, в него има много смисъл. Единствено зрелостта, тоест умението да се удържат и осмислят собствените стремежи и нужди, и да се цивилизоват, е начин те да не стават разрушителни и хората да могат заедно да съзидават”, смята тя.  

Според Харалан Александров това, което трябва да се разбере, е какво прави възможно хора с драматични дефицити да бъдат изтласквани в лидерски позиции и да им бъде позволено да се разпореждат със съдбата на държавата и обществото. „Това е големият въпрос и ние нямаме ясен отговор. Проблемът, който ние имаме с лидерите на политическите формации у нас, е тяхната незрялост и  фиксация върху отцеубийството, тяхната пълна невъзможност да напуснат нарцистичните си фантазии, да отидат отвъд желанието за саморазправа, да преодолеят и удържат вътрешната си едипова драма, в която пребивават, и да влязат в реалността”, обясни той.

Д-р Донкина обобщи, че хората са наистина много уплашени, много напрегнати, много ги тревожи мисълта за това каква зима ще дойде и как ще бъде преживяна тя. ”И това са реални въпроси, които са свързани с бита и в някакъв смисъл с физическото оцеляване, не с духовното. Колкото по-близо до криза е един човек, толкова по-голяма нужда от добра грижа има той. Възможността да се случи нещо добро винаги съществува”, каза тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.