Започнаха 72-часови проби на интерконектора

Газовата връзка с Гърция е на финалната права. Започнаха 72-часови проби на интерконектора. Служебната власт обеща тази седмица газопроводът да получи Акт 15, а другата - Акт 16. На практика това означава, че азерският газ може да потече от октомври.

По същество с Акт 15 строителят предава строежа и цялата строителна документация на възложителя. След това ще се действа максимално бързо, за да се вземе и заветният Акт 16 другата седмица. И да потече азерски газ от 1 октомври.

След многократни отлагания, забележки по строителните дейности и забавяния, сега работата по интерконектора с Гърция влиза в решаваща фаза.

Шишков за интерконектора: Тази седмица - Акт 15, следващата - Акт 16

„Аз искам до четвъртък всичко да е готово, за да може в петъка да имаме Акт 15. С общите усилия, които положи цялата държава, и с това, което все пак и строителят наистина разбра, че трябва да положи сериозни усилия, нещата наистина са на финала”, заяви Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие.

След това ще се действа максимално бързо да се получи и Акт 16, с който връзката реално може да влезе в експлоатация.

„Ние ще бъдем готови веднага по най-бързия начин да направим комисия, а и да я въведем в експлоатация”, заяви още Шишков.

От днес започват и поредните тестове за пренос на газ. За пръв път реално ще се тества доставката от Трансадриатическия газопровод. Така на практика ще се провери как влиза газ от Гърция към страната ни по новата връзка.

„Сега ще направим пак от България към Гърция, но много по-малка част. По-голямата ще бъде от Гърция към България, където ще бъде основният поток”, обясни Теодора Георгиева, изпълнителен директор на IGB за България.

Все още няма и конкретен отговор от „Газпром” дали изобщо ще има преговори за подновяване на доставките на руски газ.

„Ние писма изпращаме постоянно, за момента нямаме конкретен отговор от ответната страна. Ние поддържаме отношенията, като нашата цел е не само преговорите, но и да сме изрядна страна по съществуващия договор”, заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката.

Възможност за различен източник на газ може да дойде от Израел. Премиерът на страната Яир Лапид се срещна с германския канцлер Олаф Шолц. Пред него той гарантира, че Израел може да доставя на Европа около 10 на сто от обема на газа, който тя е получила от Русия през миналата година.

Интерконекторът Гърция – България свързва националната ни газопреносна мрежа с тази на Гърция - от Комотини до Стара Загора. Дължина от 140 км, само на българска територия. Предвиденият капацитет на интерконектора е 3 млрд. кубически метра годишно, колкото е и потреблението на страната ни.

Заявката е тръбата да заработи до 1 октомври. От този момент се предполага, че ще получаваме и пълния обем от договорените количества азерски газ. През интерконектора ще минава и по-голямата част от газовия микс на България. Останалите количества трябва да дойдат чрез внос на втечнен газ или евентуалното възобновяване на доставките по договора с „Газпром”. 

Целта е газовата връзка да даде и относително спокойствие за зимния период, когато потреблението нараства значително. Страната трябва да запълни  и газовото хранилище в Чирен. Към момента то е пълно на 67%. Изискването на Европа е 80%.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.