"Няма как да управляваме с ДБ след тежките думи, които си казахме", подчерта председателят на СДС

Ние сме в коалиция с най-голямата партия, която е член на ЕНП. Само двете формации сме вътре – другата формация в тази коалиция е СДС, която е най-стария член на ЕНП. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News председателят на СДС Румен Христов по повод казаното в студиото от зам.-председателят на ДБ Кристина Петкова, че СДС е приключило своето съществуване от мига, в който е пристанало на ГЕРБ.

„Хора, които са направили коалиция с БКП – БСП не е редно да обясняват кой е десен и кой не и кой къде е отишъл”, подчерта той. И допълни: „Това са гъби двойници. Как  да коментирам партия ДСБ, които избраха осем кмета в София с гласовете на БСП. Как да коментирам формации, които предадоха каузата на СДС, която беше основно разделянето с тоталитаризма, комунизма и така нататък”.

Според него е много трудно би могло да се управлява заедно с ДБ, заради тежките думи, които били изречени. „Обидите започнаха от останалите формации. ГЕРБ се държаха сравнително толерантно. Говоря за тях, защото те са водещата формация и бяха нападани. И според мен няма да е никак лесно да се управлява с тях. Но те заявяват,  с голяма увереност, че ще направят правителство  и искат такова правителство – имам предвид и БСП, и ДБ, и ПП. Как ще го направите това правителство, при положение че ще имате около 80 мандата, поне според прогнозите. Аритметиката изисква 121 мандата за съставяне на кабинет. Те се изпокараха и с другия си коалиционен партньор ИТН. Няма да им се случи това, на което се надяват и за което мечтаят”.

Христов коментира и евентуални решения на енергийната криза, която заплашва България тази зима. „Някои от нещата започнаха  в 47-ото НС, когато по предложение на ГЕРБ-СДС се наложи и се прие компенсация на битовите и небитовите потребители. Битовите са на регулирания пазар, тях няма какво да ги коментираме. Компенсации за небитовите потребители за цени над 250 лева. Подобно нещо в момента предлага Европа.  Фон дер Лайен каза за максимална цена на електроенергията от 180 евро или 360 лева. При нас условията с апо-добри. Ние изпреварихме Европа, но същевременно в България се забавихме, защото ако бяхме направили по-рано този компенсаторен механизъм нямаше да напомпим инфлацията”.

По думите му няма да има режим на тока, защото България е голям производител на електроенергия, страната изнася електроенергия и произвежда евтин ток. „Ще намерим допълнителни средства за да се удължи тази компенсаторна програма за компенсация на 250 лева небитовите потребители”, категоричен беше той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.