Това каза кандидатът за депутат от "Български възход"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта предизвикателствата пред съюза. Енергетиката със сигурност ще бъде едно от най-големите през следващите месеци. Темата в „Офанзива с Любо Огнянов” коментира Георги Самандов, който е кандидат за депутат от „Български възход” и бивш зам.-министър на енергетиката.

Той обясни, че ако „Български възход” са били на власт, щели да изпълнят договора си с „Газпром”. „Щяхме да преговаряме за нов договор, но с различен вид доставчици. Щяхме да си резервираме т.нар. слотове и щяхме да търсим най-добрия източник на суровината”, добави кандидатът за народен представител. По думите му българския гражданин не го интересува дали газът е руски или американски, а сигурността на доставката и цената на живота.

Попитан дали „Газпром” е сигурен доставчик на газ според „Български възход”, Самандов отговори така: „Той е сигурен доставчик в момента за всички държави в Югоизточна Европа, без България. Говорим за Турция, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия. Всичката тази доставка, без Турция, минава през България и инфраструктурата е наша, така че не знам колко несигурен може да бъде. Не знам защо това нещо не се използва пред тази Европейска комисия”.

Според бившия зам.-министър на енергетиката „Газпром” е просто един доставчик, а страната ни трябва да преговаря в бъдеще с всички възможни, защото в геополитиката нямало място за сантименти.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.