Поморие обяви частично бедствено положение

Мощна буря удари Бургаско. Паднали дървета, съборени къщи и яхти, завлечени в морето, пострадали хора. Това е част от равносметката от стихията. Община Поморие обяви частично бедствено положение и събра кризисен щаб за справяне с последиците от бурното време.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Проф. Мария Нейкова е областен управител на Бургас. По думите й ситуацията в Поморие се е нормализирала. „Щетите са огромни, тепърва предстои да бъдат остойностени. Има няколко пострадали, но без опасност за живота”, разкри тя. 

Според нея кризата е овладяна, но продължава отстраняване на паднали дървета. "Инфраструктурата е много нарушена, има много щети, които тепърва ще бъдат остойностени. В това число повреди по сгради, училищни дворове, лични автомобили", заяви тя.

По думите ѝ голяма част от област Бургас електричеството е възстановено, в това число и в "Меден рудник". "Съборени са стълбове, скъсани са жици. Земеделският министър оказва съдействие, защото голяма част от продукцията е унищожена, в това число лозови масиви и грозде. От утре започват работа междуведомствени комисии, които ще описват щетите, за да бъдат изплатени компенсации. Затворници също помагат за отстраняване на щетите", подчерта проф. Нейкова. 

Бурята в Бургаско: Семейство бедства на о-в "Св. Иван", завлечени в морето яхти, паднал зад борда пасажер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Андрея Тодоров е собственик на лодка. Той разказа, че плавателният му съд е сред пострадалите. Изхвърчал е покривът на заведение в близост, който е счупил неговата и съседната лодки.

Кметът на Поморие обяви частично бедствено положение заради бурята (ВИДЕО)

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че частичното бедствено положение ще остане до понеделник. При бурята, която била с ветрове до 120 км/ч, дори мобилните оператори нямали покритие на мрежата, каза още градоначалникът. Заради паднал далекопровод градът остава без ток до ранните часове на неделния ден. „Най-големият проблем след 22 часа беше, че  нямаме електрозахранване. Целият град беше останал без ток, но в 1,10 след полунощ електрозахранването беше възстановено”, допълни Иван Алексиев.

В един от големите хотели в града пада окаченият таван във вътрешния басейн. Под тежестта му във водата останали няколко души. В спасяването им се включват посетители на СПА центъра. „Имаше една жена, която беше изцяло под падналия таван и още двама, които бяха във водата на крака, но не успяваха да излязат сами. Включиха се после спасители, донесоха носилки, изведохме жената”, спомня си Сергей Райх. Пострадалата туристка е извадена от водата и е без опасност за живота.

Освен Поморие, бурята удари Бургас, Несебър, "Слънчев бряг" и Созопол.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.