Човекът, който е издигнал и платил от джоба си пилоните и националните флагове е Исмаил Абазович

Огромни знамена на входа на София на Околовръстното шосе и един български трикольор украсява индустриалната зона на “Военна рампа”. Човекът, който е издигнал и платил от джоба си пилоните и националните флагове е Исмаил Абазович. 

Той е роден в Черна гора в семейство на сръбкиня и бошняк. Исмаил напуска бивша Югославия и заминава за Турция. Там прекарва 40 години, за да открие своя втори дом в България. Тук растат синовете му, тук се раждат внуците му. Исмаил обаче следва една житейска философия – когато успяваш, трябва и да дадеш. И той решава да даде на София гордостта в небето да се развява българският флаг. 

Примерът е заразителен. И тогава идва предложението от кмета на район “Сердика” Тодор Кръстев. Ново знаме да бъде издигнато на най-високото място в квартала, така, че да се вижда от километри. 

Проектът е изготвен от главния инженер на район "Сердика" Никола Онов. Изпълнител е самият Исмаил Абазович. И скоро всичко е готово. 

Дни преди Денят на независимостта, в небето се развява огромен български флаг. Проектът излиза на общината 30 000 лв. Всяко знаме струва по 1800 лв. 

Кметът на район “Сердика” Тодор Кръстев се зарича, че това е само началото и вече подготвя нов проект за ново знаме, което ще украси квартал “Бенковски”. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.