Подвижните секции отново ще са с хартиени бюлетини

Карантинираните заради COVID-19 вече могат да подават заявления за гласуване на парламентарните избори. Срокът е до деня на вота, включително. Подвижните секции отново ще са с хартиени бюлетини, които вече се транспортират по райони, а в петък тръгват и машините.

Точно пет дни остават до изборите и засега подготовката върви по план. Машините са в процес на инсталиране на софтуера и след два дни ще бъдат транспортирани по райони.

Изборите са на 2 октомври - тази неделя, и право на глас ще имат малко над 6 600 000 българи. Гласуването ще е основно с машина. За това ще се използват 11 013 устройства.

Все пак остава гласуването и на хартиена бюлетина. На такава вота си ще упражнят в секциите с под 300 избиратели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини.

Гласуването започва в 7 ч. и ще продължи до 20 ч. Възможно е удължаване с един час - до 21 ч. По изключение, ако гласуващите с подвижни секции са по-голям брой, при тях изборите може да започнат два часа преди началото на изборния ден - още в 5 ч. За да няма съмнения в изборните резултати и този път Централната избирателна комисия реши да брои 100% от разписките след гласуването.

Карантинираните с коронавирус ще гласуват в същите секции, в които и хората с увреждания.

„След гласуване на хората с увреждания членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат оборудвани с предпазни облекла. Тогава ще гласуват и карантинираните”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.  

Времето за гласуване на двете групи трябва да бъде разпределено от общините, в зависимост от броя на подадените заявления.

„Те имат законовото право да поискат от ЦИК да им разреши гласуването да започне в 5 ч.”, каза още Матева.

В 9 369 секции в страната ще се гласува с машини. Вече започна инсталацията на софтуера и в петък ще бъдат изпратени по места. Паролата е с подписите на трима от членовете, избрани на случаен принцип.

Всеки гласуващ ще може да направи справка дали кодът на разписката съвпада с този, който ще е на видно място в секцията и в сайта на ЦИК.  

От Обществения съвет към Комисията обаче предлагат и наблюдение при преноса на флашките с резултатите от вота.

„Когато тези данни се наливат от СИК-овете в терминала, когато влизат за обработка - този процес, в контролирана среда, да може да бъде наблюдаван”, каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

В петък у нас пристига делегация с  представители на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, които ще наблюдават изборния процес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.