Сред тях има и украинка

Генерална репетиция преди гала концерта на 22-ия майсторски клас на Райна Кабаиванска. Спектакълът е в неделя в зала „България“ с участието на Софийската филхармония. На сцената ще пеят десетки талантливи оперни певци от България и света. Майсторският клас е организиран от Нов български университет.

София Соловий е украинска оперна певица. Живяла е в един от бомбардираните градове. Единствено операта я откъсва от войната. „Видях страха, смъртта и трагедията. Като артист имам нужда да изразя онова, която затаих в себе си през последните месеци“, споделя тя. В българската столица е по покана на Райна Кабаиванска. „Първият ми мастърклас при нея беше преди 15 години в Италия. Днес уча моите ученици на това, което ме учеше Райна Кабаиванска“, казва още певицата.

Божидар Божкилов е сред новата вълна таланти в школата на родната оперна прима. „Бях на 13-14 години и гласът ми вече беше доста по-различен от на моите връстници. И всеки ден получавах от тях въпроса защо си губиш времето да не направиш нещо с този глас, явно ти е спуснато отгоре“, спомня си той. Послушал ги, а талантът му го отвел до Ла Скала. Той и още 14 оперни певци се пребориха с конкуренцията, за да формират 22-ия майсторски клас на Кабаиванска.

„Да преподаваш е доста трудно, защото трябва да си и малко психиатър. Намерих много нови таланти, което е най-важно“, твърди Райна Кабаиванска. В продължение на три седмици талантите усъвършенстваха уменията си, а кулминацията е утре. „Ще направим един голям концерт в зала „България” и така ще може да чуете моите чудесни, нови ученици“, допълва примата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.