Право на глас имат малко над 6 600 000 души

България избира новите 240 депутати, които ще влязат в 48-ия парламент. В надпреварата участват 5 328 кандидати.

Право на глас имат малко над 6 600 000 българи. Гласуването ще е основно с машини. Общият брой на устройствата е 11 013, като в над 1100 секции в страната те ще са по две.

Все пак остава вотът и на хартиена бюлетина. С такава ще гласуват хората на местата с по-малко от 300 избиратели, както и упражняващите правото си на вот в подвижни секции.

За  20 години - от 2001-ва до 2022 г., страната ни е имала само три правителства с пълен мандат. За сметка на това, четири кабинета са паднали предсрочно и шест пъти сме управлявани от служебна власт.

Проследете целия изборен ден в ефира и дигиталните платформи на Нова Броудкастинг Груп. Програмата в деня на вота започва в 6.50 ч. със специалното издание на „Събуди се”, което ще продължи до 12.00 ч.

Следва удължена едночасова информационна емисия с водещи Ани Салич и Николай Дойнов. 

„На фокус: Изборът на България“ започва от 15:30 ч. с водещ Лора Крумова. Качествената журналистика по NOVA в следобедните часове ще продължи с включвания от България и чужбина, любопитни събеседници, репортажи и социологически анализи.

Кои ще бъдат партиите, които ще управляват България, ще стане ясно във вечерното изборно студио „Изборът на България: Въпрос на парламент“ с Мира Иванова и Виктор Николаев, което стартира в 17:30 ч. С тях ще бъде и журналистът Николай Дойнов от електоралния център, където ще бъдат обявени резултатите от вота. Първите коментари на политическите партии, интересни анализи, богата палитра от коментатори и абсолютно нов подход в представянето на изборния резултат очакват зрителите във вечерното изборно студио на NOVA. Веднага след като първите резултати станат ясни, журналистите на медията ще бъдат готови да покажат на зрителите възможните бъдещи коалиции и мнозинства, защото всичко е въпрос на парламент!

Не пропускайте да проследите най-важното от изборния ден в ефира и платформите на Нова Броудкастинг Груп на 2 октомври.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.