Над 20 сигнала за агитация са получени в деня преди изборите

Над 20 сигнала за агитация в интернет са получени в ЦИК в деня преди изборите, по които има две жалби. По едната има взето решение. Всички те обаче са били за агитация в социалните мрежи, затова не са наложени санкции. За този вид агитация законът не предвижда такива. Машините, с които е преустановено гласуването поради технически проблеми, са общо 15 за страната. ЦИК разглежда още 2 сигнала. Те са преминали към гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са стартирали по правилния начин. 

От ЦИК обясниха още, че всички машини са пристигнали в секционите избирателни комисии, включително и тези в чужбина. А около 2000 специалисти ще следят за технически проблеми с устройствата. 

"В някои секции с по две машини има проблеми с едната, не работи. Там продължава гласуването с втората машина. Има три сигнала за нарушения в СИК, два са за това, че не навреме е започнал изборния ден". Това заяви в ефира на NOVA говорителят на ЦИК Росица Матева.  

"Общият брой избирателни секции в страната и извън нея е 12 934, подвижните са 292, 15 са образувани в места за задържане, 121 в болници. 755 са извън страната. В 3264 секции се упражнява хартиен вот - 2810 в страната и 454 в чужбина", каза тя. 

 

 

Има информация от 3 места в Турция, където, според сигнала, членовете на секционните избирателни комисии говорят само на турски език и при опит да помогнат на гласоподавателите да упражнят вота си, те разкриват тайната им на вот.

Изборният ден вече приключи в Нова Зеландия, както и в Австралия. В Северна и Южна Америка изборният ден все още не е започнал.

Относно гласуването извън страната Лъчезар Томов разкри, че изборите са приключили в Нова Зеландия и съвсем скоро това ще се случи в Австралия. "Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток. В Европа гласуването започна навсякъде, сериозен проблем е неявяване на членове на СИК. Още не е започнало гласуването в Северна и Южна Америка, това ще се случи следобед", обясни той.

Повече гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.