На миналите избори цифрата е била близка до тази

Към 9.00 ч. сутринта избирателната активност на предсрочните парламентарни избори у нас е 3,6%, това обяви социологът Светлин Тачев от агенция „Галъп”. По данни на ЦИК от предишните избори, тогава цифрата е била около 4%.

"Може би можем да кажем, че по един и същи начин тръгва изборният ден. Което ни дава надежда, че избирателната активност през целия изборен ден ще се повишава, като се надявам да не е по-ниска, а да е поне колкото на последните парламентарни избори", коментира той.

Тачев посочи, че по принцип избирателната активност се влияе от различни фактори, като на предишните избори те са били различни. Но днес обаче основният фактор, по негово мнение, е умората в хората.

 "Дали те имат сили след толкова поредни избори отново да излязат и да гласуват? Това е много важно, защото това е смисълът на демокрацията. Гласуването е това, което ни дава като граждани на една домакритична система, да отидем и да упражним правото си на вот. Със сигурност има умора, но това е нашата възможност да влияем в политическата система", коментира социологът. 

Това са първите данни от агенция "Галъп" за активността в страната за днешния изборен ден. Той продължава до 20 ч. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.