Има задържани

Разнородни сигнали за изборни нарушения са постъпили в дирекции на МВР из цялата страна.

Според ОД Перник РУ-Радомир работи по сигнал, според който са предлагани по 50 лв. на човек, за да се гласува за определена партия. Има задържан и предстои той да бъде разпитан пред съдия. При обиск в дома на заподозрения са иззети три списъка и известна сума пари в различни копюри. В хода на разследването са установени и разпитани няколко свидетели. 

Според друг сигнал на входа на квартал "Филиповци" в София два автомобила спират хора, които отиват да гласуват. Те се насочват към близката заложна къща преди да отидат да упражнят правото си на глас. 

Според друг сигнал в Петрич се предлагат пари срещу гласуване за определена личност от политическа партия. Лицето, заподозряно в купуване на вот, е установено. 

В една от секциите във Велико Търново наблюдател, който е син на кандидат-депутат, помагал на граждани да гласуват като стоял до машината. Сезирана е РИК, които са изпратили служители в секцията за извършване на проверка.

Образувана е и преписка за агитация от страна на застъпник в СИК в село Недан, Община Павликени. Мъжът бил изведен от председателя на СИК, когото е заплашвал.

В село Извор, Радомирско, е задържано лице, предлагало пари за изборите. У него са намерени три броя списъци, както и сума пари в различни копюри. Установен и разпитан е още един свидетел, който потвърждава, че е  говорено с него, предстои разпит на друг. Работи се активно по установяване на лицата от имената, основен приоритет е произхода на парите.

В близост до секция в град Сунгурларе е установен застъпник, който също предлагал пари на избиратели. Задържан е и по случая са разпитани свидетели. 

В една от секциите в квартал във Велико Търново наблюдател, който е син на кандидат-депутат от ДПС, помагал на граждани да гласуват. Той стоял до машината. Районната избирателна комисия е сезирана. Извършва се проверка.

Във връзка с провеждане на спецоперация за противодействие на престъпленията против избирателните права на гражданите и получени оперативни данни са извършени проверки в Нови пазар. Реализирани са претърсвания на пет адреса в ромската махала, на един от които са намерени и иззети два броя бележки с ръкописно изписани лични данни на лица, два броя празни пластики от сим карти и сумата от 400лв. Образувано е бързо производство. Задържано е едно лице, работата по случая продължава.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.