Днес България избира народни представители

25,3% е избирателната активност към 16 ч., сочат данните на „Тренд”. Днес България гласува за народни представители на предсрочен парламентарен вот.

Право на глас имат малко над 6 600 000 българи. Гласуването ще е основно с машини. Общият брой на устройствата е 11 013, като в над 1 100 секции в страната те ще са по две.

В „На фокус” социолозите Евелина Славкова от „Тренд” и Първан Симеонов от „Галъп” коментираха избирателната активност в страната.

„Избирателната активност към 16 часа според данните на „Тренд” е 25.3%. За сравнение през миналата година, когато всъщност имахме най-ниската избирателна активност от демократичните промени, малко над 2 млн. и 600 хиляди души излязоха да гласуват. Тогава активността към 16 часа е била 27.7%”, припомни Славкова. Активността, която отчитат от „Галъп” на тези избори, е съизмерима с тази на последния вот в страната, уточни Симеонов.  

Социоложката от „Тренд” коментира и демографията. По думите на Евелина Славкова младите хора на възраст между 18 и 29 години все още не са упражнили правото си на глас.

Изборният ден продължава до 20 ч. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.