463-ма са гласувалите в западната ни съседка

Само 463-ма избиратели от общо около 100 000 граждани на Северна Македония с български лични документи са упражнили правото си на глас. Най-много са избирателите в Скопие.

Според твърденията основната причина за ниската избирателна активност е страх от отмъщение на официалните власти към хората с българско гражданство. В Охрид са гласували 56 души. Победителят в тази секция е ВМРО - партия, която не прескача 4-процентна бариера. А в Битоля са гласували 53-ма души - със 17 по-малко от изборите през миналата година.

Изборите вчера минаха под знака на напрежението между София и Скопие. 

„Разкрити бяха седем секции в страната, в които българските граждани с право на глас можеха да упражнят своя вот. Пет от секциите бяха на територията на консулския окръг”, каза в ефира на „Здравей, България" генералният ни консул в Битоля Димитър Иванов. По думите му хората се притесняват от това да се легитимират като македонски българи. 

България да стане държава като Германия и Франция. С такива надежди българските македонци отидоха вчера до урните. И напомниха на политиците, че животът за тях в Северна Македония не е лесен.

„Преживял съм много неприятности в моя живот, защото съм се обявил за българин. Не само аз, а и моят баща и дядо”, казва Димитър Църномаров, българин от Битоля.

„Решението е да се обясни на местните хора, тъй като те са жертви на образователна система, която е част от държавната идеология, насаждана тук от 45 години”, заявява Зоранчо Маринков.

Въпреки че в Северна Македония предизборна кампания от българските политически партии не е имало, хората тук питат политиците защо се чака с години за българско гражданство.

“Бавят се процедурите заради закона. Търсят се стари документи – от екзархията или от преди това. Нямат доказателства и не си българин. Тук ги мачкат, палят, като отидем в България по институциите, казват, докажете, че сте българи”,  твърди Любчо Георгиев, председател на културен център „Ванчо Михайлов” – Битоля.

 

А дни преди изборите македонският певец Ламбе Алабаковски получи най-леката присъда за палежа на българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля. 

„Измислиха ново дело – палене на вратата. Представете си – той не искал да ни опожари, а искал само да ни запали вратата. Дадоха му 6 месеца условно – това показва каква правова държава е РСМ”, посочва  Любчо Георгиев.

Според генералния ни консул в Битоля всичко това дава отражение на избирателната активност.

 „Изходът от тази ситуация е изпълнението от страна на РСМ на Договора от 2017 г. за добросъседство с България”, категоричен е Димитър Иванов, генерален консул на България в Битоля.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.