Най-предпочитаната партия е „Продължаваме Промяната”

По-ниска избирателна активност във Франция. Най-много гласове там събра „Продължаваме Промяната”. „Демократична България” и „Възраждане” са следващите формации, подкрепени от гласоподавателите. 

В Париж близо 35% от българите са избрали ПП, а ГЕРБ-СДС имат 9%. Преди тях са „Демократична България” и партията на Костадин Костадинов. Идентична в проценти е ситуацията в Ница, Бордо, Гренобъл и Монпелие.

В Лион „Продължаваме Промяната” и „Възраждане” имат най-много гласове. Любопитен е изборът на българите, живеещи в Марсилия - там техните предпочитания са за формацията на Костадинов. Същата е ситуацията и в Нант.

 

 

„Гласувах, тъй като българите в чужбина все още имаме тази възможност, макар че смятам, че като не живеем от дълго време в България, нямаме най-точната и ясна представа за случващото се в страната”, каза Ирина Спасова, която живее във Франция.

„Това намаление не е драстично. Дори в Париж броят гласували е абсолютно идентичен на този през ноември 2021 г. В чужбина, може би, повече влияние оказват логистичните проблеми, пред които са изправени българите”, смята Боян Караджов.

Повече гледайте във видеата. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.