Той коментира и идеята за преговарящи екипи между партиите

Политологът от „Тренд” Димитър Ганев е скептичен, че ще има кабинет след предсрочния парламентарен вот. Това коментира той в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Относно позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви че е готов на „всякакви компромиси”, Ганев заяви: „Ако има някакъв вариант за постигане на съгласие, към който аз съм скептичен, той е надпартиен, по-скоро технократски, експертен, без ярки партийни лица. Коалиция от тип, който не сме свикнали да наблюдаваме”.

Той подчерта, че заявките на „Продължаваме Промяната”, БСП и „Демократична България” не дават поводи за оптимизъм. А аритметичният сбор на нищо, което изглежда малко реалистично, не дава 121 депутати. „Коалиция с „Възраждане” е изключена. Актуалното разделение подрежда ГЕРБ и „Възраждане” от двете страни на барикадата”, уточни още политологът.

Днес Борисов заяви, че най-голямата парламентарно представена партия ще предложи контактни групи – преговарящи екипи. Той ще помоли личности, които според него са с безспорен авторитет и евроатлантическа ориентация, като Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

„Имената на модераторите, за които той спомена, са на хора, близки като политически виждания до тези на „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, беше коментарът на Ганев.

Запитан дали модераторите са потенциални премиер и вицепремиер или премиер и външен министър, той каза: „Няма как да се говори за премиер, за външен, министър, докато не се види какво мнозинство ще формира подобна коалиция”, категоричен е политологът. По думите му профилът на кандидата за премиер ще е с биография и евроатлантически профил.

„С цялото си изказване Бойко Борисов цели да хвърля максимално много мостове към „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” или поне да направи всичко възможно те да откликнат поне на разговор. Явно от ГЕРБ си поставят цел приоритетно да водят разговори с ПП и ДБ”, смята още Ганев.

За правителство на малцинството, той каза: „То ще бъде издигнато от малцинство, но трябва да бъде подкрепено в парламента от мнозинство. Проблемът не е съставът на кабинета, а коалиционната формула, която ще стои зад него в парламента. И ПП, и ДБ заявиха, че няма да подкрепят подобно нещо”, обясни политологът.

Като опция оттук нататък посочи възможността да се прави колаборация с ДПС и „Български възход” и да се търси подкрепа на четвърта партия. „Подобна коалиционна форма, дори тя да не е с ярки партийни лица, няма как да не нанесе имиджова щета на ГЕРБ. На второ място - в момент на тежка социално-икономическа криза, която предстои, да понесеш удара в едно непопулярно управление, в навечерието на местни избори - това говори за лоша политическа сметка”, разясни още той.

Ганев каза, че Борисов в момента се опитва да говори на избирателите, които искат редовен кабинет. „Той им казва, че е склонен на компромиси. Въпросът е, че за ПП коалиция с ГЕРБ е равна на самоунищожение, до голяма степен. Те се легитимират през противопоставянето с ГЕРБ”, е неговият коментар.

Още гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.