Преди това ЦИК ще обяви списъка на избраните за депутати

Очаква се в сряда ЦИК да обяви окончателните резултати от предсрочните избори за парламент, както и поименния списък на депутатите, които влизат в 48-ото Народно събрание. Това е и моментът, в който политиците могат да подадат заявления за отказ от депутатско място. Нещо, на което ставаме свидетели всеки път.

Следва издаване на президентски указ, с който да бъде свикано първото заседание на новото Народно събрание. Очакванията са депутатите да се съберат в началото на следващата седмица.

„Не знам дали има в момента политическа сила, която да е доволна от тези резултати, но това е вотът на хората. България има в момента нужда както от стабилно мнозинство в парламента, решителни хора, политици, които трябва да преведат България през кризите следващите месеци, така и от стабилен кабинет. Работа е на политическите сили, вече парламентарно представени, да решат каква да бъде тази конфигурация. Президентството ще действа така, както повелява Конституцията и както винаги сме го правили досега - президентът ще прецени кога да свика НС, вероятно това ще е през следващата седмица, ако ЦИК излезе с окончателните резултати и с разпределение на мандатите. От там нататък си има конституционни срокове”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.