В следващите дни ще станат ясни и имената им

Централната избирателна комисия обявява окончателните резултати и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, участвали в изборите за 48-ото Народно събрание.

ДПС - 344 512 гласа - 36 мандата

“Продължаваме Промяната” -506 099 гласа -  53 мадата 

“Възраждане” - 254 952 гласа - 27 мандата

“Български възход” - 115 872 гласа - 12 мандата 

ГЕРБ - СДС - 635 627 гласа - 67 мандата  

“Демократична България” - 186 528 гласа - 20 мандата  

БСП за България  - 232 958 гласа - 25 мандата 

В следващите дни ще станат напълно ясни и всички имена на бъдещите депутати.

И сега е ясно обаче, че знакови партийни лица остават без място в новия парламент.

Победителят в голямата лидерска битка в столицата е певеца Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.

В Кърджали, където един срещу друг се изправиха бившите председатели на Народното събрание - Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от “Продължаваме Промяната” - и двамата не взеха мандат. Минчев обаче ще влезе от Пловдив, а Караянчева и този път няма да е депутат. 

В последното Народно събрание Караянчева беше сътрудник в ПГ на ГЕРБ. 

Едно от остриетата на БСП - Александър Симов също не успя да влезе 48-то Народното събрание. С остри думи като народен представител ще запомним и Антоанета Цонева от „Демократична България“, която също няма да е депутат този път. 

След участие в три състава на Народното събрание, колегата на Цонева - Георги Ганев също ще пропусне това Народно събрание.

Преференциите вече пренареждат листи и тепърва ключови именна ще отпадат от надпреварата, на мнение е социолога Евелина Славкова от TREND.

От централите на ГЕРБ, “Продължаваме Промяната” и БСП не пожелаха да коментират отпадането на емблематични имена от редиците им в следващото Народно събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.