Ще се решава дали да бъде свикан Конгрес на партията

БСП свика Националния съвет на партията, на който ще бъдат обсъдени факторите за ниския резултат на левицата на парламентарните избори на 2 октомври и бъдещите решения. На заседанието ще се реши и дали да бъде свикан Конгрес на партията.

Викат Корнелия Нинова на разпит в прокуратурата

"Направихме равносметката от последните парламентарни избори и на Националния съвет ще приемем анализа. Надявам се в днешната дискусия да прозвучат всякакви мнения и да излезем с един по-пълен анализ на вота. Безспорно резултатът не е очакваният. Но не се сбъднаха и прогнозите за срив и невнизале в парламента. БСП напрактика повтори резултатите си от псоледните парламентарни избори". Това заяви Атанас Зафиров, който е член на Изпълнителното бюро на партията и ще бъде депутат в 48-ото НС. 

По думите му съотнесено към по-ниската избирателна активност лекият спад в подкрепата е обясним. "Запазваме напрактика същият брой мандатаи, но с един по-малко. Във Видин не ни достигнаха 200 гласа, за да имаме 26-и мандат. За съжаление лявото не е достатъчно консолидирано", посочи той. И беше категоричен, че оставката на Корнелия Нонова не стои на дневен ред. 

Лидерът на партията Корнелия Нинова обяви на пресконференция в седмицата след извънредния парламентарен вот, че оставка няма да подаде. Ден след изборите Петър Витанов поиска оставката на председателя и свикването на Конгрес на столетницата.

На изборите БСП за България получи гласовете на 232 958 души или 9.30% подкрепа. С този резултат левицата ще има само 25 депутати. Корнелия Нинова отново ще е председател на ПГ. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС