Това обяви Корнелия Нинова

БСП няма да отиде на разговори с контактната група, предложена от ГЕРБ. Това обяви по време на пресконференция лидерът на левицата Корнелия Нинова след близо 7 часа Национален съвет. 

„Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”.Няма да се явим на разговори с контактна група, предложена от ГЕРБ. Отговорността за съставяне на кабинет е на ГЕРБ и партиите, които свалиха нашето правителство. Избрахме преговорен екип за другите мандати, когато дойде време за разговори”, обясни Нинова пред журналисти.

„Ще поставим спешни въпроси – таван на цени, безплатни лекарства за деца и възрастни, безплатни учебници  за ученици до 12 клас, преизчисляване на пенсиите, минималната заплата да е 50% от средната. Друго важно нещо е подкрепа на енергийно бедните семейства и компенсация за икономиката заради повишаващите се цени на енергоносителите. Ще продължим, докато не въведем правова държава, ред, правила и върховенство на закона. Това означава правосъдна реформа. Сред останалите приоритети ще са здравеопазване и образование”, допълни Нинова.

И обяви, че левицата ще проведе конгрес на 11 и 12 февруари 2023 г. заради проблемите на партията.  

„Той ще даде нов хоризонт с много сериозни решения. Трябва да се направи подготовка на нова модерна лява партия. Трябва ни сериозна организационна реформа. Създадохме работна група, която да започне разговори с други леви партии", посочи още Нинова. 

Припомняме, че партийната сбирка започна със скандал. Опозиционерите на Нинова дойдоха на „Позитано 20” с намерението да искат смяна на ръководстово на БСП.

 „Въпросът вече не е само за оставката на Нинова. Тук става въпрос за радикални промени, защото ние наистина сме стигнали историческо дъно”, каза Станислав Владимиров, кмет на Перник, член на НС на БСП.

„Оставката на председателя на партията не е на дневен ред. Тя съвсем скоро беше преизбрана”, каза Атанас Зафиров.

 Минути по-късно се оказа, че кметът на Перник няма право на глас. Както той, така и още четирима, сред тях – Калоян Паргов и Кирил Добрев. Двамата бяха отсранени от партията, но след това Върховният касационен съд ги възстанови в Националния съвет на левицата.

За същия казус, но от преди 2 месеца, Нинова и още двама от БСП получиха призовка от  Софийската градска прокуратута след жалба на Добрев. Според отстранените от гласуване, ръкодоството на БСП не зачитало съдебното решение. Очаква се точката за нов конгрес на партията да доведе до още по-голямо напрежение между левите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.