Първоначално имаше митинг пред НС, след това автошествие тръгна по бул. „Цариградско шосе”

Синдикатите с митинг и протестно автошествие в София. Причина за недоволството са ефектите на кризата върху доходите и живота на българите. Митингът започна пред сградата на Народното събрание. След това продължи с автошествие по централни столични булеварди.

Исканията на синдикатите са 14, като основните са свързани с доходите на хората. КНСБ и КТ „Подкрепа” настояват за такова увеличение на парите до края на годината, което да компенсира инфлацията.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Синдикатите искат и бюджетът за 2023 г. да бъде приет в най-скоро време, като подчертават, че план сметката на държавата може да бъде внесена и от служебния кабинет. Настояват и за ръст на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. от първия ден на следващата година.

Пред сградата на парламента протестиращите поискаха по-високи възнаграждения. Богомил Маринов работи в електротранспорта и разказва, че трудно посреща всички разходи. „Техните костюм и часовник струват сигурно колкото моята годишна заплата. Знаете ли, сега няма как да си платя сметката за отоплителния сезон и тока”, посочи мъжът.

Затова Богомил настоява за 30% ръст на парите, които получава всеки месец. „Една държава, която не може да се погрижи за почти два милиона работещи, това не е никаква държава”, е мнението на протестираща.
 


Синдикатите настояват бюджетът за следващата година да бъде приет скоро. Да скочи и минималната работна заплата.

„В еврозоната със скъсани чепици няма да влезем, мили колеги. Да замразяват минималната работна заплата и доходите, да не внасят актуализация на бюджета с аргумента, че това щяло да ни попречи да влезем в еврозоната - означава да им кажем „марш”, посочи Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

ПРЕГОВОРИ ЗА БЮДЖЕТА: Законът за удължаване бе приет в комисия (ОБЗОР)

Час след началото на недоволството протестиращите тръгнаха и на автошествие по централни столични булеварди. На протеста се чуха призиви за увеличаване и на заплатите в частния и бюджетния сектор с минимум 13%, а на агенциите, които работят на терен, с 20 на сто. Синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата.

Манолов: Разговорът за минималната заплата е разсейване от важните теми

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.