Обобщението на седмицата прави Нели Тодорова

Макар и опоненти, ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се обединиха около това, че догодина трябва да се увеличат доходите. Чухме и различни заявки от останалите партии. Президентът намекна, че до внасяне на бюджет за догодина все пак може и да се стигне. Проблемът обаче е колко и как ще наддават партиите.

Ето и някои от заявките - минималната заплата може да нарасне от 710 на 850 или 860 лева. Пенсиите – да се повишат с 20 процента. Чу се и предложение за заплата до прага на бедност, който е 504 лева, да не се плаща данък доход. И още - нови енергийни помощи за нуждаещите се, данъчни облекчения за семейства с деца, таван на цените на ток, парно, газ и вода. Всичко това са идеи и предложения.

"Обзор на седмицата": В очакване на "бял дим"

Големият въпрос е дори ако сега има пари за нови мерки и увеличение на доходи, сигурни ли сме, че и след 1-2 години ще има? Защото не се е родил политикът, който ще излезе, за да каже на пенсионерите: „Налага се да ви намалим пенсиите - държавата няма пари”. В подобна ситуация се тръгва към вдигане на данъци - за да има пари.

А седмицата започна с убийството на български полицай на турската граница. Трагедията край Елхово, или да си го кажем точно - убийството край границата, измести политическите страсти от последния месец. Не, че пак не се стигна до политика и искане на оставки. На браздата беше прострелян 32-годишният граничен полицай Петър Бъчваров. Извършителите – турски граждани. Стреляли са през границата.

„Обзорът на седмицата”: Политическите страсти през погледа на карикатуристите

Пъзелът на новинарската седмица подреждаме с Виолета Стоева от столичния квартал Редута. След 26 години работа в администрацията на Министерския съвет, днес тя е с минимална пенсия и преживява като продава новини. Заедно със съседите й формират нещо като мини социологическа агенция. „Това е убийство на това дете. Защо трябваше да си отиде? От нашата некадърност ли? Но това не е този сега където му искат оставката, този министър. Това са назад във времето – толкова много грешки има. Това не е сега, ще го махнат него, ще сложат друг и какво? Нищо!”, казва за инцидента Виолета.

СПОР В КУЛОАРИТЕ: Депутати поискаха оставката на вътрешния министър (ОБЗОР)

След убийството на границата стана ясно, че граничните полицаи не достигат, а и оборудването им не е на ниво. В парламента настояха за оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев. Заваляха и обвинения кой всъщност е виновен за състоянието на оградата.

След убийството на граничния полицай: Разграден двор ли е българската граница?

Президентът продължи бавничко да води разговорите с партиите преди въобще да се стигне до връчване на мандат. За тази седмица „отметна” само „Възраждане”. Те, оказа се, са готови да вземат третия мандат. Направо си го поискаха и заговорихме за правителство до лятото. „Очевидно, че в НС има диалог между глухи и всеки гледа да каже важното за избирателите му”, каза при срещата си с президента лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

"Обзорът на седмицата": Новите депутати с по-високи заплати. Ще се формира ли кабинет

Темата за бюджета и парите за догодина успя да събере на една маса ГЕРБ и ПП, които така и не седнаха да говорят, откакто минаха изборите.  От Промяната обаче са категорични – „Пази, Боже, това не са коалиционни разговори”. Въпреки, че служебното правителство се отказа да внася нов бюджет за 2023 г., което означава замразяване на доходи, след синдикални протести президентът обяви, че нов бюджет все пак може и да има. „Най- важното е в момента да може хората да имат някакви средства, с които да преживяват. Да направят така, че да може като отида в магазина, да не се чудя какво мога да си купя и какво не мога”, категорична е Виолета Стоева. Тя смята, че ако помощите отиват при онези, които наистина имат нужда, а не при всички, пари за заплати и пенсии ще има.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.