Печалбата на "Лукойл" трябва да е поне два-три пъти повече от заявените от компанията 700 милиона, смята бившият министър

Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу. Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му от 5 декември ние ще можем да го ползваме руския петрол само за нашия пазар и цената ще е с лев надолу. "Направиха се много пари, които развратиха обществото. Трябва да се съобразим с правилата на ЕС", подчерта той.

Трайков отбеляза, че цените на горивата без данъци и акцизи са най-ниски в България. "Имаше дълги периоди, в които цените на дизела бяха сред най-високите в Европа", каза той.

Според бившия министър печалбата на "Лукойл" трябва да е поне два-три пъти повече от заявените от компанията 700 милиона. "Загубите за хазната са 4 млрд. лева", смята експертът. 

СЛЕД РЕШЕНИЕТО ЗА ДАНЪЦИТЕ НА "ЛУКОЙЛ": Ще поевтинеят ли горивата у нас (ОБЗОР)

Според него технологично алтернативите за работа с неруски петрол са възможни. "Твърди се, че не е така, но дали трябва да бъде приемано като аргумент? Ако кажат, че не могат да се справят и ще затворят, тогава поема държавата. Ще се намерят специалисти, които да покажат, че може да се работи както с руски, така и с неруски газ", посочи той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.